5.000 banen verdwijnen; Megafusie tussen Britse verzekeraars

AMSTERDAM, 25 FEBR. De Britse verzekeringsmaatschappij Commercial Union, in Nederland eigenaar van Delta Lloyd, gaat fuseren met branchegenoot General Accident. Daardoor ontstaat een van de grootste algemene verzekeraars in West-Europa.

De fusie vertegenwoordigt een waarde van 15 miljard pond (circa 50 miljard gulden). Door kostenbesparingen zullen er 3.000 banen verdwijnen in Groot-Brittannië en 2.000 in de rest van de wereld, hebben de fusiepartners vanochtend bekendgemaakt. De twee verzekeraars hebben nu samen 53.000 mensen in dienst. Binnen twee jaar verwachten zij een kostenbesparing van 225 miljoen pond (700 miljoen gulden). De fusie moet eind juni van dit jaar zijn beslag krijgen.

De nieuwe onderneming gaat CGU heten en zal een sterke positie krijgen in Groot-Brittannië, continentaal Europa, Noord-Amerika en Azië. De aandeelhouders van Commercial Union krijgen in CGU een belang van 53,6 procent en die van General Accident 46,4 procent. Het hoofdkantoor komt te staan in Londen, waar Commercial Union zetelt. General Accident is gevestigd in het Schotse Perth.

De nieuwe combinatie verdringt Royal Sun Alliance van de eerste plaats op de ranglijst van Britse verzekeraars. Die onderneming ontstond in 1996 door een fusie van Royal Insurance en Sun Alliance.

Commercial Union en General Accident hebben nu nog samen 53.000 mensen in dienst. Daarvan werken er 2.400 bij Delta Lloyd, dat tot de grootste buitenlandse dochters van Commercial Union behoort. Op Delta Lloyd heeft de fusie nauwelijks invloed. Bestuursvoorzitter J.E. Jansen voorziet geen gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland, “Wij zijn altijd een zeer autonoom bedrijf geweest, met bijvoorbeeld een onafhankelijke raad van commissarissen. Deze onafhankelijke positie zal binnen CGU beslist niet veranderen.”

General Accident is in Nederland nauwelijks actief. Het concern heeft nu nog 45 werknemers in Nederland die zich bezighouden met schadeverzekeringen en 3 miljoen gulden omzet maken. Het overgrote deel van deze activiteit wordt binnenkort overgedaan aan Nuts Verzekeringen.

Commercial Union maakte vandaag bekend dat het bedrijfsresultaat met 12 miljoen pond daalde tot 432 miljoen pond (1,3 miljard gulden). Bij General Accident ging het bedrijfsresultaat voor belasting omhoog van 421 miljoen pond tot 511 miljoen pond (1,7 miljard gulden).