'We doen alles wat god verboden heeft'

Met vijftig pilsjes op blijkt het vreemdgaan een moeilijke opgave. Maar verder kan niets de pret drukken tijdens het Roermondse carnaval, dat vanmiddag met een grote plons ten einde is gekomen.

ROERMOND, 24 FEBR. De baer is los in Roermond. Elf jongemannen met blauw geschminkte gezichten, die zichzelf de 'Masterbaere' noemen, springen in en uit hun praalwagen. “We doen gewoon alles wat god verboden heeft. Waaaah!”, roept 'masterbaer' Rob van Deurzen, redacteur van het regionale huis-aan-huisblad De Trompetter. Een paar meter verder loopt een grote groep clowns. 'Wij klonen clowns' staat erop hun bord. Een kleine clown verdwijnt in een 'kloonvat', twee komen er naar boven. Confetti waait in het rond.

De jaarlijks carnavalsoptocht trok gisteren door de straten van Roermond. Duizenden toeschouwers vermaken zich met bijna honderdtwintig kleine en grote acts. Zo trekt een groepje met een touw een grote pan soep door de stad onder het mom van 'een goede soep moet je trekken'. Een paar minuten later komt een grote wagen langs met meters hoge zwijnen. Vanaf de kop van een van de ronddraaiende beesten gooit een prins Jan II van de vereniging 'de Donderböl' snoepjes naar het publiek langs de kant.

De optocht in Roermond is vooral braaf en de grappen zijn doorgaans flauw. 'We hebben een ton op de bank', staat er op een houten bord. Daarachter trekt een groepje aan een plastic bank met een houten tonnetje erop. De meeste deelnemers aan de optocht zijn maanden bezig geweest met hun voertuig en kunnen daardoor niet inspelen op de actualiteit. Geen Emily Bremers, geen Winnie Sorgdrager en geen 'Micky' Huibregtsen tussen de poppen. Wel een Micky Mouse en wat 'pestvarkentjes'.

Het Limburgs Dagblad had het vanmorgen over “een prachtige tocht”. Ook Dagblad De Limburger besteedde veel aandacht aan het carnaval in Roermond. Pagina's vol met foto's van geschminkte mensen. En verhalen over carnaval met de meest verschillende invalshoeken. Carnaval in het ziekenhuis of een optocht van binnenuit. De kranten zijn vooral zeer dun dezer dagen: het leven staat even stil in Limburg.

Een uur voor de tocht komt een grote vrachtwagen met een boot erop de Lindanussingel van Roermond oprijden. 'Pirate of Politiek', staat erop het schip dat 'De Zalmsnip' heet. Langs de railing staat de tekst 'Arm of rijk het plukken blijft gelijk'. “Vanaf oktober zijn we bezig geweest met het bouwen hiervan. Het heeft ons ongeveer drieduizend gulden gekost, maar dat is het waard. Dit is machtig mooi”, zegt de als piraat verklede Mark Gubbels. Een paar uur later blijken de 'Moezemaedjes' de optocht te hebben gewonnen.

Op het Roermondse Stationsplein is men de stoet dan al bijna weer vergeten. Bier, bier en nog eens bier is hier wat de klok slaat.

Henk Hannen, die gistermiddag in de optocht verkleed was als de plaatselijke politicus Dré Peters (Demokraten Roermond), drinkt een glas pils met grote teugen leeg. “Wat er zo leuk is aan carnaval? Nou dit”, zegt hij terwijl hij een biertje van het blad van de ober grist. “Carnaval is gewoon zuipen en vreemdgaan. Afgelopen vrijdag heb ik een vrouw gescoord, maar zonder schmink zou ik 'er niet meer herkennen.” Zijn vrienden moeten er hard om lachen. “Ach joh, je vriendin leest de krant toch niet”, zegt Raymond Reynders. Zowel Henk als Raymond is dezer dagen adjudant van Bacchus, de god van de drank. Veel hoeven ze niet te doen, want de tot Bacchus gekozen Loek Smeets hoeft tijdens carnaval nauwelijks toneel te spelen. “Per dag drink ik ongeveer vijftig biertjes, vreemdgaan wordt dus niets.”, zegt hij wankelend.

In hotel De la Station, thuisbasis van vereniging 'D'n Uul', zit de stemming er goed in. “Het carnaval vieren, dat kan je niet leren, dat zit in je bloed”, zingen 'de uilen' uit volle borst. “Prachtig”, schreeuwt de prins van D'n Uul, Thei IV. “Dit moet je begrijpen.”

Buiten bij het cafe 't Keldertje loopt de zwart-geschminkte Bart van Veen haastig in het rond. Hij is ober. “Dit is eigenlijk het mooiste wat er is. Ik vier carnaval en verdien geld tegelijk”, zegt hij voordat hij wordt weggeroepen. Drie bladen bier later zegt Van Veen: “Maar carnaval heeft ook iets hypocriets. De mensen zijn hier normaal heel gesloten en nu gaan ze helemaal los. Iedereen is aardig tegen elkaar, maar iemand met wie je vandaag staat te dansen, zal donderdag waarschijnlijk net doen of hij je niet kent.”

“Het is een kwestie van geduld totdat heel Holland Limburgs lult”, schalt door de luidsprekers van de kroeg 'Het Roerpotje'. Binnen hossen honderden jongeren mee op de tonen van de muziek. Per avond drinken ze samen zo'n 1.500 liter bier bij Het Roerpotje weg. Roel Brummans, kroegbaas van 'De Tramhalte', staat als een tevreden man voor zijn zaak. “Ja, dit zijn hele mooie omzetten”, zegt hij. “Zaterdag kon ik mijn ogen al niet geloven toen ik het peil van mijn biertank zag. Dit is nu al beter dan vorig jaar.”

Aan het einde van de nacht slingeren groepjes mensen naar huis, een spoor van vernielingen achterlatend. Kapotte glazen, vertrapte fietsen en kapotgeslagen telefooncellen horen ook bij het carnaval. Vanmiddag werd het carnaval op traditionele wijze afgesloten: de god van de drank werd in de Roer verzopen.