'Watjes' in vlammen tijdens carnaval

NEDERWETTEN, 24 FEBR. Een groep als 'watjes' verklede deelnemers aan de carnavalsoptocht in het Brabantse Nederwetten en één toeschouwer zijn gistermiddag in brand gevlogen. Zeven volwassenen en drie kinderen (vier en zes jaar) liepen ernstige brandwonden op. Ze zijn met zes ambulances naar ziekenhuizen in Eindhoven en Geldrop gebracht.

De brand ontstond toen het wattenpak van een van de slachtoffers vlam vatte bij het opsteken van een sigaret. De optocht werd na het drama ontbonden. De carnavalsfestiviteiten in Nederwetten werden afgelast.

De slachtoffers hebben vooral eerste- en tweedegraads verbrandingen aan handen, gezicht en billen, aldus een woordvoerder van de politie. Drie van hen, twee kinderen en één volwassene, zijn er ernstiger aan toe. Zij zijn met derdegraads verbrandingen overgebracht naar brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Deurne (bij Antwerpen). De twee kinderen worden nog onder narcose gehouden. “De pijn is voor hen nog te ondraaglijk”, zegt burgemeester H. Terwisse van de gemeente Nuenen, waaronder Nederwetten valt.

De slachtoffers, een groepje vrienden uit Nuenen en Beek en Donk, wilden meelopen in de optocht. Hun thema 'Nederwatten' beeldden zij uit door als watjes verkleed te gaan. Alle slachtoffers droegen een overall waarop met lijm een grote hoeveelheid watten en wattenstaafjes was geplakt.

Toen een van hen vlak voor het begin van de optocht een sigaret opstak, vloog zijn pak in brand. Het vuur sloeg al snel over naar de andere 'watjes'. Dat leidde korte tijd tot hevige paniek. Toeschouwers probeerden met hun jassen de vlammen te doven. Een vrouw raakte bij haar reddingspoging gewond aan haar handen. “Het vuur leek snel uit. Maar dat was schijn, want het bleef maar branden”, aldus de politiewoordvoerder. In afwachting van de komst van de ziekenauto's konden de slachtoffers bij omwonenden onder de douche om af te koelen.