Vluchtauto van Mussolini geveild

GENÈVE, 24 FEBR. De auto waarmee Benito Mussolini in april 1945 met zijn maîtresse probeerde te vluchten, zal volgende maand in Genève worden geveild. Het veilinghuis Brooks verwacht dat de Fiat 2800 Berlinetta meer dan 200.000 gulden zal opbrengen. Volgens het veilinghuis zijn er slechts drie van deze uiterst luxe Fiats gebouwd en is dit exemplaar het enige dat nog bestaat.

'Il Duce' en zijn geliefde Clara Petacci deden in april 1945 een poging om in de auto het land te ontvluchten. Ze werden door partizanen gesnapt en op 28 april geëxecuteerd. De auto, een cadeau van Mussolini aan Petacci, lieten de partizanen in het Gardameer verdwijnen. Daar werd hij later door onbekenden gevonden en onder een lading hooi per trein naar Zwitserland gesmokkeld. (Reuters)