Tv-zender hekelt Samaranch en IOC

NEW YORK, 24 FEBR. Op de slotdag van de Olympische Winterspelen in Nagano heeft het Amerikaanse televisienetwerk CBS voorzitter Samaranch van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aangepakt op diens voorkeur voor het fascisme van de Spaanse dictator Franco. “Ik ben zeer trots op mijn heden en op mijn verleden”, zei Samaranch in een vraaggesprek voor het programma 'Zestig Minuten'.

Samaranch kwam in 1966 als chef voor sport en opvoeding in de partij van het Franco-regime. Na de politieke omwenteling verwierf Samaranch, ondanks openlijke steunbetuigingen aan Franco, onmiddellijk belangrijke posten in het democratische Spanje en steeg hij naar de hoogste post in de olympische sportwereld.

CBS stelde in de uitzending onder meer dat enige IOC-leden voor de verkiezing van Nagano tot organisator van de winterspelen 1998 luxueuze geschenken uit Japan hebben ontvangen. De tv-zender noemde geen namen en kwam ook niet met bewijzen en sterke aanwijzingen. “Niemand zou een organisatiecomité dwingen veel geld uit te geven om de nominatie te verkrijgen”, weerlegde Samaranch de kritiek. “Steden die Olympische Spelen organiseren krijgen wel veel terug.”

CBS stelde Samaranch in het Engels harde vragen. De voorzitter voelde zich slachtoffer van een unfaire berichtgeving en verzocht CBS het interview over te doen in zijn moedertaal Spaans. Engels was namelijk pas zijn vierde taal. CBS weigerde en zond het interview zondag uit in de Verenigde Staten.

Sommige internationale kranten waren gisteren kritisch over de Winterspelen in Nagano. The Times proefde “een vage nasmaak van vertwijfeling, er klopte ergens iets niet aan deze Spelen”. El Pais uit Spanje meldde de Spelen vooral te zullen herinneren door het slechte weer en de geur van marihuana. Met het laatste greep de krant terug op de Canadese snowboarder Ross Rebagliati, die na zijn gouden medaille voornamelijk in het nieuws kwam als moderne hippie.

De Italiaanse sportkrant La Gazetto dello Sport concludeerde: “We hebben een oord verlaten, dat twee weken terug nog niet eens op de landkaart was terug te vinden. Het bewijs is geleverd dat Japanners geen skiwedstrijden kunnen organiseren.” La Republica wees op de geavanceerde technologie tijdens de Spelen. “Sport en show, meer nog technologie: cyber-olympiade.” (DPA)