Troepen herstellen orde in stad Albanië

TIRANA, 24 FEBR. Speciale ordetroepen hebben gisteren de orde hersteld in de stad Shkodër in het noorden van Albanië. De regerende socialisten en de oppositionele Democratische Partij hebben elkaar de schuld gegeven van de anarchie in Shkodër.

De 80.000 inwoners tellende stad werd sinds zondag gedomineerd door een groep van rond honderd gemaskerde bandieten, die er een politiebureau bestormden en die in de daaropvolgende 25 uur systematisch alle openbare gebouwen in brand staken en banken en winkels leegroofden. Zo gingen naast het bestormde politiebureau het gemeentehuis, de rechtbank en het kantoor van de openbare aanklager in vlammen op.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tirana stuurde gisteren met helikopters een contingent speciale ordetroepen naar het noorden. Zij namen een brug op de toegangsweg naar Shkodër in op de rond zestig bandieten die de brug sinds zondag bezet hielden. Daarop trokken de bandieten zich zonder noemenswaardig verzet uit de stad terug. Veertien bendeleden werden door de ordetroepen ingerekend en naar Tirana overgebracht.

De identiteit van de bandieten is onbekend. Shkodër staat bekend als een bolwerk van de Democratische Partij van ex-president Sali Berisha, nu leider van de oppositie tegen de regerende socialisten. Gisteren nog suggereerde minister van Binnenlandse Zaken Neritan Ceka dat de bende naar Shkodër was gestuurd vanuit de aangrenzende Joegoslavische deelstaat Montenegro. De rebellie in Shkodër zou het werk zijn van de Joeogoslavische geheime dienst, die daarmee de aandacht zou hebben willen afleiden van de spanning in Kosovo.

Gisteren is van die Joegoslavische bemoeienis niet meer gerept. De partijsecretaris van de socialisten zei dat “de gebeurtenissen in Shkodër bewijzen dat de Democratische Partij niet alleen criminele benden ondersteunt, maar ook inspirator en regisseur is van alles wat in Shkodër is gebeurd”.

Berisha van zijn kant zei de rebellen in Shkodër “niet te kennen”. Zijn Democratische Partij gaf de schuld voor de wanorde in Shkodër aan de socialisten: zij zouden de opstand hebben “geprovoceerd”. (Reuters, AP)