Thailand: meer privatisering en hogere accijns

BANGKOK, 24 FEBR. De inwoners van Thailand moeten meer accijns op benzine en bier gaan betalen. Ook luxe importgoederen worden duurder. Dat zijn enkele maatregelen waartoe de Thaise regering vanmorgen heeft besloten om de economische crisis aan te pakken. De overheid gaat de privatisering intensiveren. Het aantal beursgenoteerde aandelen van de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways moet omhoog, evenals die van de bedrijven Bangchak Petroleum and Electricity Generating. Ook verkoopt de regering voor eind juni de vier commeriële banken die zij onlangs overnam.

Daarnaast wil Bangkok de faillissementswet aanscherpen. De economie van Thailand krimpt dit jaar met ruim 3 procent. Volgens de minister van Financiën, Tarrin Nimmanhaeminda, zal de achteruitgang in het eerste halfjaar op 6 procent uitkomen, waarna de daling vertraagt. In het laatste kwartaal moet de economie weer gaan groeien. Vorig jaar zorgde de financiële crisis voor een krimp van nog geen half procent. In de jaren 1985 tot 1995 expandeerde de economie jaarlijks met ongeveer 9 procent. (Reuters)