Terreur N-Ierland groeit; Overleg om vredesproces te redden

LONDEN, 24 FEBR. De Ierse premier Bertie Ahern en zijn Britse collega Tony Blair voeren donderdag topoverleg om het Noord-Ierse vredesproces te redden. Dat gebeurt uit vrees dat terreur van extremistische splintergroepen leidt tot beëindiging van het vredesoverleg.

Aanslagen die bedoeld zijn om het Noord-Ierse vredesoverleg te saboteren worden steeds frequenter, steeds gewelddadiger naarmate onderhandelingen over een politieke regeling voor Noord-Ierland de slotfase naderen. Hervatting van de besprekingen in Belfast werd gisteren onderbroken nadat een autobom zware materiële schade had aangericht in het centrum van Portadown, dat wordt beschouwd als bolwerk van militante protestanten. Een bom die juist over de Noord-Ierse grens voor een Iers politiebureau was gelegd kon tijdig onschadelijk worden gemaakt.

Beide aanslagen waren vermoedelijk het werk van terreurorganisaties die zich van meet af aan hebben verzet tegen het vredesproces. Daarbij gaat het om de Continuity Army Council, een republikeinse splintergroep die zich heeft afgescheiden van de IRA, het Ierse Republikeinse Leger. En om de Loyalist Volunteer Force (LVF) die anderhalf jaar geleden is ontstaan uit de Ulster Volunteer Force (UVF), één van de twee grotere loyalistische paramilitaire organisaties. De twee splinterbewegingen proberen de andere terreurorganisaties te provoceren weer naar de wapens te grijpen. Door in het midden te laten wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, zaaien ze verwarring en verzieken ze het vredesoverleg. David Trimble, leider van de Ulster Unionist Party (UUP), de grootste partij van Noord-Ierland, greep de explosie in Portadown gisteren onmiddellijk aan om de schuld te geven aan de IRA. Hij eiste dat Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, permanent van het vredesoverleg wordt uitgesloten.

De regeringen van Groot-Brittannië en Ierland hadden vrijdag bepaald dat Sinn Fein ruim twee weken niet aan de onderhandelingen mag meedoen nadat de IRA verantwoordelijk voor twee moorden werd bevonden. Trimble zei dat van een terugkeer van Sinn Fein aan de onderhandelingstafel geen sprake meer kan zijn.

De IRA liet gisteren via de nationale Ierse omroep weten dat haar staakt-het-vuren nog steeds intact is. Volgens Sinn Fein-president Gerry Adams gebruiken unionisten recente terreuracties om de dialoog met zijn partij te mijden. Adams zegt dat Trimble's UUP niet oprecht is geïnteresseerd in een politieke regeling. De Sinn Fein-leider die vandaag een gesprek heeft met de Ierse premier Bertie Ahern, wil op korte termijn ook een ontmoeting met de Britse premier Tony Blair. Hij vindt dat Blair de unionisten moet dwingen tot rechtstreekse onderhandelingen met Sinn Fein .

    • Dick Wittenberg