STE onderzoekt handel in aandelen Gist

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) zal vrijwel zeker een onderzoek uitvoeren naar de handel in aandelen Gist-brocades van afgelopen vrijdagochtend. De handel werd vrijdag op de Amsterdamse effectenbeurs stilgelegd omdat enkele handelaars op de Amsterdamse effectenbeurs over aanwijzingen beschikten dat na het weekeinde de overname door DSM bekend zou worden gemaakt. De koers van Gist steeg in de ochtenduren met ruim 6,5 procent. Het vermoeden bestaat dat is gehandeld met voorkennis. “Iedere opmerkelijke koersbeweging wordt door ons onderzocht”, zegt een woordvoerster van de STE desgevraagd.

Uit de gebeurtenissen op de beurs viel op te maken dat een buitenlandse onderneming Gist zou opkopen omdat geen enkel ander fonds uit de noteringen was genomen. Toen 's middags ook de handel in aandelen DSM werd stilgelegd werd duidelijk dat dit de koper was.

De Commissaris voor de Notering dwong beide partijen met een persbericht naar buiten te komen om de 'ongelijkheid van informatie' op te heffen. Pas na een beknopt persbericht waarin de overnamebesprekingen werden bevestigd, werd de handel in beide fondsen hervat.