Shell wil aardgastransport in Oekraïne verbeteren

ROTTERDAM, 24 FEBR. Oliemaatschappij Shell gaat samen met twee Oekraïense partners een studie doen naar mogelijkheden voor verbetering van het transportnetwerk voor aardgas in de Oekraïne. Als de studie positief uitpakt kan Shell een aanzienlijk belang in het omvangrijke transport- en opslagsysteem voor aardgas in de Oekraïne nemen. Dat heeft een woordvoerder van het olieconcern gisteren bevestigd.

Volgens Todd Staheli, algemeen directeur van Shell Oekraïne, kan de studie er toe leiden dat het concern 1,5 miljard dollar (bij de huidige koers 3,071 miljard gulden) investeert in een langdurig partnerschap met dat land. De woordvoerder van de Shell Groep in Rotterdam wil nog niet vooruitlopen op de vraag of er dan een joint venture wordt gevormd.

Gezien de belangen die Shell in de olie- en gaswinning in Rusland neemt, zou samenwerking met de Oekraïne van groot strategisch belang worden, want dit land voert een derde van de Russische en Turkmeense gasexporten naar West-Europa door en beschikt over een enorme capaciteit voor opslag van aardgas. Er lopen negen transportleidingen door het land, die in verbinding staan met twaalf ondergrondse opslagvelden.

Het Russische Gazprom, de grootste gasonderneming ter wereld die al een strategische partner van Shell is, bouwt een nieuwe exportleiding via een noordelijke route om de Oekraïne heen, via Wit-Rusland en Polen naar Duitsland. Een van de redenen daarvoor is dat de Russen de afgelopen jaren veel problemen met hun Oekraïense buren hebben gehad over de doorvoer van gas en de betaling voor de binnenlandse afname in de Oekraïne zelf. In juni vorig jaar beschuldigde de president-directeur van Gazprom, Rem Viachirev, de Oekraïeners nog van het stelen van aardgas door illegale aftakkingen op het pijpleidingsysteem.

Deze week pogen de presidenten van Rusland en de Oekraïne een akkoord over economische samenwerking te sluiten. Een opknapbeurt voor het Oekraïense gastransportsysteem past daar goed in en zou beide landen ten goede komen. “Wij moeten onze positie als belangrijkste doorvoerland naar het Westen herstellen”, zegt Michajlo Kovalko, voorzitter van het Oekraïense staatscomité voor olie en gas, in de Britse zakenkrant Financial Times. Kovalko's comité is een van de partners van Shell in het studieproject dat binnen zes maanden klaar moet zijn.