PTT moet kortingen afschaffen

ROTTERDAM, 24 FEBR. PTT Telecom moet een groot deel van zijn kortingsregelingen voor grote klanten afschaffen. Bestaande kortingsregelingen, waarvan het voordeel tot tientallen procenten kan oplopen, dienen 1 augustus van dit jaar te worden beëindigd.

Dat heeft Opta, het college dat toezicht houdt op de Nederlandse markt voor telecommunicatie, besloten. PTT Telecom mag zijn klanten alleen korting geven als daaraan een besparing in de kosten ten grondslag ligt. Deze bepaling moet voorkomen dat PTT Telecom met prijsafbraak nieuwe concurrenten de markt uitdrukt of verhindert die markt te betreden. Volgens Opta heeft PTT Telecom voor een aantal grote kortingsregelingen de kostengrondslag niet aangetoond. De telecommarkt is per 1 juli van het afgelopen jaar geliberaliseerd.

De regelingen die PTT Telecom volgens een voorlopige beslissing van Opta niet langer mag bieden zijn termijnopties, Corporate Plan One en Country Line. Termijnopties zijn kortingen voor klanten die zich voor langere tijd aan PTT Telecom binden. In Corporate Plan One gaat het om kortingen voor groepen gebruikers die een gezamenlijke rekening indienen. Die kortingen lopen op, afhankelijk van de looptijd van het contract. Country Line ten slotte biedt kortingen voor maximaal drie landen waarheen veel wordt gebeld. Een vierde kortingsregeling (Worldline) lijkt volgens Opta aanvaardbaar, omdat zij afhankelijk is van de hoeveelheid telefoonverkeer op één aansluiting en maximaal 20 procent bedraagt.