Politie zet 'lokfiets' in

LEEUWARDEN, 24 FEBR.Een 'lokfiets' moet het aantal diefstallen van fietsen in Leeuwarden terugbrengen. De Leeuwarder politie zet dit met een zendertje uitgeruste rijwiel binnenkort in om fietsendieven en helers te kunnen traceren en aanhouden.

In Leeuwarden deden vorig jaar 1946 gedupeerden aangifte van diefstal van hun fiets. De politie vermoedt dat het werkelijk aantal fietsendiefstallen hoger ligt. Hoewel het aantal fietsendiefstallen in de Friese hoofdstad de afgelopen jaren licht is gedaald, is een vijfde deel van het totaal aantal aangiftes afkomstig van mensen wier fiets werd gestolen.

Het speciale rijwiel zal worden neergezet op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen. In Leeuwarden is dat onder meer in de binnenstad, bij het station en bij sporthallen. De lokfiets zal op slot staan en heeft het uiterlijk van een doorsnee fiets. Hoe het systeem technisch werkt, wil de politie niet vertellen. “Er zit een zender in, maar waar die zit zeggen we niet. Wij kunnen die fiets traceren als hij ontvreemd wordt”, aldus een woordvoerder. Er zijn nog enkele technische problemen, onder meer met de ontvangst van het signaal van de lokfiets. Of er één of meerdere van dergelijke fietsen worden geplaatst wil de politie evenmin zeggen. Voor de methode is toestemming gegeven door de Leeuwarder officier van justitie. Een politiewoordvoerder: “We wilden de zaak juridisch goed dichttimmeren, want uitlokking is wettelijk verboden.”