Politie rolt bende voor smokkel mensen op

IJMUIDEN, 24 FEBR. Met de arrestatie van zeventien personen denkt de marechaussee afgelopen weekeinde een internationaal opererende groep mensensmokkelaars een gevoelige slag te hebben toegebracht. In IJmuiden zijn negen pseudo-zeelieden en acht van begeleiders opgepakt.

Volgens de marechaussee kwamen negen zogenaamde zeelieden met medewerking van een mensensmokkelaarsorganisatie naar Nederland. Bij aankomst werden zij opgevangen door zogeheten 'afhalers', die ervoor moesten zorgen dat de binnenkomers in de illegaliteit verdwenen.

De smokkelaars volgden, aldus de marechaussee, altijd dezelfde procedure. De pseudo-zeeleiden moeten in ons land aanmonsteren op een schip dat nog moet arriveren. Het schip bestaat echter niet en heeft zogenaamd vertraging. De 'afhalers' brengen de zeelieden onder in een hotel om de komst van hun schip af te wachten. Als dat uitblijft en de zeelieden Nederland moeten verlaten, blijken ze het hotel al met onbekende bestemming te hebben verlaten.

Bij de arrestatie nam de marechaussee valse reisdocumenten, valse zeemansboekjes en valse honderd-dollarbiljetten in beslag. De zeventien aangehouden Pakistani's worden naast mensensmokkel verdacht van oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Het grootste deel van hen wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commisaris. De anderen zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst Kennemerland.

De marechaussee heeft het onderzoek nog niet afgerond en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Vorige maand hield de marechaussee op zes adressen in Sittard en Maastricht acht Sri-Lankezen aan op verdenking van mensensmokkel, zowel naar als vanuit Nederland. Die arrestaties waren het gevolg van een onderzoek dat het Haarlemse openbaar ministerie instelde nadat in februari vorig jaar een vliegtuig van Turkmenistan Airlines met 173 asielzoekers uit Sri Lanka op Schiphol was aangekomen. Het toestel landde onder valse voorwendselen. De Sri-Lankezen vroegen politiek asiel. De meesten verdwenen na korte tijd met onbekende bestemming uit het opvangcentrum Schalkhaar. (ANP)