Overnames Maleisië mogelijk

SINGAPORE, 24 FEBR. Maleisië wil, gedwongen door de financieel-economische crisis in Azië, niet-inheemse Maleisiërs binnenkort de mogelijkheid geven een belang te nemen in Maleisische bedrijven.

Met het besluit brengt de Maleisische regering van premier Mahathir Mohamad een ingrijpende wijziging aan in zijn in 1970 gelanceerde Nieuwe Economische Politiek.

Deze politiek, destijds door Mahathir zelf bedacht, draait om positieve discriminatie voor inheemse Maleisiërs, ook wel bumiputra's genoemd. De programma's stelden de bumiputra's (destijds overwegend boeren) in de gelegenheid hun achterstand in te lopen op de economisch machtige en succesvolle Chinezen. Van de 21 miljoen inwoners van Maleisië bestaat ruim zestig procent uit bumiputra's. Iets minder dan een derde van het volk is etnisch Chinees.

Het besluit werd vanmiddag bekend gemaakt door Daim Zainuddin, leider van de Nationale Economische Actie Raad van Maleisië. Het besluit maakt het mogelijk voor het in de zakenwereld machtige Chinese deel van de bevolking zich in te kopen in industrieën die de afgelopen 25 jaar vrijwel geheel in handen waren van inheemse-Maleisiërs. Ook buitenlandse bedrijven mogen onder de nieuwe regeling aandelen kopen in Maleisische bedrijven.

Met het besluit volgt Maleisië soortgelijke initiatieven in Zuid-Korea en Thailand waar eerder in reactie op de crisis het aandeelhouderschap van nationale banken en bedrijven werd versoepeld en de toegang voor buitenlanders werd vergroot. Daim Zainuddin, een voormalig minister van financiën en belangrijk adviseur van Mahathir, kreeg eerder dit jaar carte blanche van de Maleisische premier om met zijn Raad de nationale economie nauwkeurig door te lichten en in te grijpen waar noodzakelijk om te voorkomen dat het land nog meer lijdt onder de financieel-economische crisis die al maanden door Azië waart.

Vandaag herhaalde 'Doctor Daim' Zainuddin dat de regering weigert zelf bijna failliete of failliete Maleisische bedrijven financieel bij te staan. “Als bepaalde groepen of personen bereid zijn bedrijven te redden, dan houden wij ze niet tegen. We hebben een aantal mensen nodig die dit doen zodat we het vertrouwen terugwinnen. Als we steeds 'nee, nee' blijven zeggen, dan komt dat vertrouwen nooit terug.” Zainuddin hoopt zijn voorstellen begin april aan het Maleisische parlement voor te leggen.