Oranje oefent tegen Mexicaans B-team

MIAMI, 24 FEBR. Het Nederlands voetbalelftal ontmoet vanavond ter afsluiting van de oefenstage in Florida een veredeld B-team van Mexico. De verwachting van bondscoach Guus Hiddink dat Oranje zich serieus zou kunnen meten met een groepsgenoot van het wereldkampioenschap wordt daarmee een illusie.

De Mexicaanse bondscoach Manuel Lapuente heeft de meeste 'vedetten' van zijn team thuisgelaten. Hij wil het duel vooral benutten om jonge spelers uit te testen. De Mexicanen vinden het dan ook geen enkel probleem om drieënhalve maand voor het WK begint tegen Nederland te spelen. “Het is een mooie wedstrijd voor de commercie en de televisie”, grijnst de woordvoerder van de Mexicaanse bond, de tandarts dr. Ricardo Martinez Saenz. “Wij zullen dan weliswaar niet in onze sterkste opstelling verschijnen, onze stijl van spelen blijft hetzelfde.” De Midden-Amerikanen opereren veelal met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee spitsen.

In het honkbalstadion van de Florida Marlins zullen aan Mexicaanse zijde slechts twee internationals aanwezig zijn die vier jaar geleden op het wereldkampioenschap ook tot de selectie behoorden. Het betreft de geroutineerde middenvelders Marcelino Bernal (35) en Alberto Garcia Aspe (30). Verdediger Duilio Davino en de aanvallers José Manuel Abundis, alsmede Cuauhtemoc Blanco vormen de overige serieus te nemen spelers. De rest wordt vooral ingezet in verband met het experimentele karakter van de wedstrijd.

Achtergebleven in Mexico is bijvoorbeeld Luis Hernandez van Necaxa, de veel scorende spits die licht geblesseerd zou zijn. Ook een andere bekende aanvaller, Carlos Hermosillo, ontbreekt. Teleurstellend is bovendien de absentie van de markante doelman Jorge Campos, bijgenaamd 'De Paradijsvogel'. De wegens zijn fluorescerende outfit letterlijk kleurrijke doelman maakt er een gewoonte van op avontuur te gaan en regelmatig zelfs een doelpunt te maken.

Dat lukte de relatief kleine keeper (1.78), die in 1993 nog werd uitgeroepen tot de beste sluitpost van de wereld, afgelopen weekeinde in de Mexicaanse competitie zelfs twee keer. In de slotfase van het duel met Tigres besloot hij de aanval van zijn club Pumas te gaan versterken en vervolgens maakte hij in de 80ste en 92ste minuut een doelpunt. De 31-jarige Campos wordt echter al enige tijd buiten de selectie gelaten om andere doelmannen een kans te geven. Vanavond keept mogelijk Oswaldo Sanchez of Ricardo Martinez.

Pas in april zal bondscoach Manuel Lapuente een beetje structuur aanbrengen in zijn WK-selectie. De Mexicanen werken dan nog een indrukwekkend oefenprogramma af. In Azië zullen ze sparringpartners ontmoeten in China, Japan en Maleisië. In mei volgt wellicht een toernooi in de VS en eind mei, begin juni reist de selectie naar Italië en Duitsland. Van daaruit wordt ook nog Noorwegen aangedaan voor een oefeninterland. In totaal neemt de voorbereiding op het WK zo'n 45 dagen in beslag. De beslissende fase van de competitie in Mexico gaat ondertussen gewoon door zonder de internationals. “De coaches hebben zich daarmee akkoord verklaard”, vertelt Saenz. “Zij zijn het ermee eens dat het belang van het nationale elftal het zwaarste weegt.”

Mexico bereikte de eindronde van het wereldkampioenschap in Frankrijk overigens onder de hoede van de Serviër Bora Milutinovic. Toen de kwalificatie een feit was werd hij in november vorig jaar de laan uit gestuurd. Hij had zijn lot te danken aan de magere resultaten in de laatste drie wedstrijden in de WK-voorronde. Dat was tegen de VS (0-0 tegen tien Amerikanen), Costa Rica (3-3) en Jamaica (0-0). Onder Milutinovic boekten de Mexicanen 23 overwinningen in 46 wedstrijden en werden slechts negen nederlagen geleden. Dat gebeurde onder meer tegen Brazilië (3-2) en Engeland (2-0). Maar Denemarken werd verslagen (1-3).

Hoewel in verband met de opvolging van Milutinovic de namen van Leo Beenhakker, in Mexico werkzaam geweest bij America en Guadalajara, alsmede die van de Argentijnse topcoach Cesar Luis Menotti circuleerden, viel de keuze op Lapuente. Hij was oefenmeester van Necaxa, een club die dezelfde sponsor heeft als het nationale team: Televisa. De voormalige goaltjesdief uit de jaren zestig veroverde met Necaxa en Puebla in totaal viermaal de nationale titel. Hij staat bekend als een strateeg die zijn tegenstander goed kan analyseren.

Lapuente kondigde bij zijn indiensttreding onmiddellijk aan dat hij een verjongingskuur wilde doorvoeren bij het Mexicaanse elftal. Voor het toernooi in Saoedi-Arabië hevelde hij een groot aantal spelers van de olympische selectie over naar het A-team. In Riad werd van het gastland fors gewonnen (5-0), maar verloren van Australië (1-3) en Brazilië (2-3). Dat was half december. Daarna speelde het team nog vier keer, het laatst op 15 februari voor negentigduizend Mexicanen in Los Angeles toen de Verenigde Staten met 1-0 werden verslagen.

De training in het Pro Player Stadium van de Mexicanen had gisteren veel weg van een zondagmiddag in het Amsterdamse Bos. Een groepje spelers probeerde de bal zo lang mogelijk hoog te houden. Als een Mexicaan de bal op de grond liet stuiteren kreeg hij van zijn ploeggenoten een aantal tikjes op z'n hoofd. De aanvallers stonden iets verderop af te werken op een doel dat werd verdedigd door een speler. De bal vloog alle kanten op, behalve in het net. Het Nederlands elftal heeft vanavond weer geen echte tegenstander.