Nieuwe premier en president in Laos gekozen

VIENTIANE, 24 FEBR. Het in december nieuwgekozen parlement van Laos heeft vandaag premier Khamtay Siphandrone tot president van het land gekozen. Zijn opvolger als premier werd Sisavath Keobounphanh - sinds 1976 vice-president.

De nieuwe president is de opvolger van Nouhak Phoumsavanh, een van de laatste 'historische' leiders van Laos, die sinds 1993 als staatshoofd heeft gediend. Hij gaat, inmiddels ouder dan tachtig, met pensioen. Zijn opvolger Khamtay is een generaal die zestien jaar minister van Defensie is geweest en die heeft deelgenomen aan de oorlog waarmee het communisme in Laos werd gevestigd; hij is tevens leider van de communistische partij - de Revolutionaire Lao Volkspartij - die het land sinds 1975 leidt.

De nieuwe premier van Laos, Sisavath, is eveneens een veteraan van de 'revolutionaire' strijd. Ook hij is generaal en ook hij speelt allang een prominente rol. Tussen 1991 en 1996 verdween hij echter als minister van Binnenlandse Zaken en chef van de generale staf, nadat hij in opspraak was geraakt wegens corruptie. (AFP)