Ministers EU willen weer praten met Iran

BRUSSEL, 24 FEBR. De Europese Unie hervat de dialoog met Iran. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU vinden dat de houding van de Iraanse regering positief is veranderd sinds de verkiezing van president Khatami in mei vorig jaar.

Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken sprak gisteren over “een andere wind” die in Teheran zou waaien en “een gematigde toon” van de Iraanse regering. De EU-ministers vermeden het echter om de hernieuwde gesprekken met Iran over onder meer terrorisme en mensenrechten weer de oude naam van 'kritische dialoog' te geven.

Vorig jaar verslechterden de betrekkingen tussen de EU en Iran nadat een rechtbank in Berlijn vastgesteld had dat het Iraanse leiderschap verantwoordelijk was voor de moord op drie oppositionele Koerden in 1992 bij het Griekse restaurant Mykonos in Berlijn. De Europese Unie schortte de kritische dialoog op en trok alle ambassadeurs uit Teheran voor overleg terug. Toen de EU enige tijd later de ambassadeurs weer naar Iran wilde sturen, weigerde de Iraanse regering om de Duitse ambassadeur te ontvangen. Vervolgens verlieten ook de andere EU-ambassadeurs hun hoofdsteden niet. De ambassadeurs van de EU zijn na de verkiezing van Khatami weer naar Teheran gegaan.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, onderstreepte gisteren echter in een vraaggesprek met de Duitse radiozender Deutschlandlandfunk dat verbetering van de betrekkingen met Iran sterk zal afhangen van het lot van de Duitse zakenman Helmut Hofer. Deze werd onlangs door een rechtbank in Teheran ter dood veroordeeld omdat hij verboden seksuele betrekkingen onderhield met een moslim-vrouw. “(Zijn executie) zou een grote schaduw over onze relatie (met Iran red.) werpen”, aldus Kinkel. Op de vraag wat precies de gevolgen van een eventuele executie van de zakenman zou zijn, wilde Kinkel geen antwoord geven. “We zullen slagen. We moeten slagen (om terechtstelling te voorkomen. red.)”, zei de minister slechts. Iran heeft nog niet duidelijk gemaakt of de doodstraf van Hofer daadwerkelijk ten uitvoer zal worden gebracht. Tot zover onze correspondent. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharazi, heeft vanmorgen de beslissing van de EU om de dialoog met Iran te hervatten “toegejuicht”. Volgens de minister is de beslissing van de EU mede gebaseerd op het besef dat Iran een “belangrijke positie” inneemt als land en als voorzitter van de Organisatie van de Islamitische Conferentie. Kharazi onderstreepte dat de relatie er wel een van “gelijkwaardigheid” moet zijn. (AFP)