Megafusie SB en Glaxo van de baan

ROTTERDAM, 24 FEBR. De voorgenomen fusie tussen het Britse farmacieconcern Glaxo Wellcome en het Amerikaans-Britse Smith- Kline Beecham (SB) is van de baan. Beide bedrijven waren al in een vergevorderd onderhandelingsstadium toen Glaxo eind vorige week terugkwam op eerdere afspraken en nadere eisen ging stellen rond de samenstelling van de nieuwe, vijfkoppige raad van bestuur van de combinatie. Dat kwam op het moment waarop Glaxo zijn - tegenvallende - jaarcijfers presenteerde.

Glaxo kampt met uit de pan rijzende kosten, terwijl de winst sterk is afgenomen, doordat het maagpreparaat Zantac - een echte 'blockbuster' - uit octrooi is gelopen. Analisten voorspelden toen al dat Glaxo Wellcome op slag een veel zwakkere onderhandelingspositie had gekregen tegenover SB, dat begin vorige week veel gunstiger cijfers presenteerde. Zaterdag is nog geprobeerd door de voorzitters van de raden van commissarissen van beide bedrijven om het geschil bij te leggen. Nadat ook die poging was gestrand ontstonden dermate grote “spanningen in de relaties” dat SmithKline Beecham afhaakte.

Het nieuws over het afbreken van de onderhandelingen werd gisteren bij het sluiten van de beurs op Wall Street bekend gemaakt. De fusie zou de grootste zijn geweest in de geschiedenis van het internationale bedrijfsleven. Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham zouden samen verreweg het grootste geneesmiddelenconcern ter wereld zijn geworden.

De besprekingen begonnen op 30 januari, nadat SmithKline eerder fusie-overleg met American Home Products had afgebroken.

Glaxo is qua beurswaarde de grootste van de twee. De aandeelhouders van het bedrijf zouden in de nieuwe onderneming een belang van 59,5 procent hebben gekregen en die van SmithKline 40,5 procent.

Qua omzet ontlopen de ondernemingen elkaar echter weinig. Glaxo kwam vorig jaar uit op 26,3 miljard gulden, SB 25,9 miljard gulden. Bij Glaxo komt de omzet echter volledig uit geneesmiddelen, terwijl SmithKline ook actief is op het gebied van consumentenproducten zoals limonade en tandpasta.