Kritische aanklager onderzocht

ROME, 24 FEBR. De Italiaanse minister van Justitie heeft een officieel onderzoek gelast naar een magistraat van de Milanese smeergeldgroep nadat deze de politieke partijen had verweten de corruptie-onderzoeken bewust te laten doodbloeden.

In een geruchtmakend vraaggesprek heeft officier van justitie Gherardo Colombo gezegd dat de Italiaanse republiek gebaseerd is op chantage. Alle politici hebben lijken in de kast, zei Colombo tegen de Corriere della Sera, en daarom sluiten ze onderhandse akkoorden om elkaar te beschermen.

Colombo, een van de gangmakers achter het smeergeldonderzoek Schone Handen, reageert hiermee op de plannen van een parlementaire commissie voor grondwetshervorming. Deze heeft een aantal voorstellen gedaan, onder andere scheiding van de carrière van de zittende en de staande magistratuur, die volgens Colombo de onafhankelijkheid van officieren van justitie aantast.

Minister van Justitie Giovanni Maria Flick noemde deze uitspraken ontoelaatbaar en lasterlijk. Hij heeft de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie opdracht gegeven een justitieel onderzoek te beginnen tegen Colombo. Ook toen mediamagnaat Silvio Berlusconi, nu oppositieleider, premier was, zijn onderzoeken op gang gezet tegen de Milanese smeergeldgroep.

Colombo's uitspraken lijken ook ingegeven door frustratie over het verloop van de smeergeldzaken. “We hebben alleen nog maar gekrabd aan de korst” van de corruptie, zei hij in het vraaggesprek. Colombo en zijn collega's verwijten het kabinet weinig tot niets te ondernemen om de medewerking van de justitie in andere landen te krijgen bij hun pogingen om steekpenningen en malversaties te traceren.

Bovendien dreigen honderden zaken wegens de trage rechtsgang te verjaren. Daarmee zou het doek vallen over het smeergeldonderzoek zonder dat schuldigen zijn bestraft en zou jaren werk voor niets zijn geweest. Om dit te voorkomen zijn vanuit de Milanese smeergeldgroep regelmatig voorstellen en oproepen gedaan voor een akkoord, waaronder politici en ondernemers die zich hebben schuldig gemaakt aan corruptie in ruil voor een schuldbekentenis een beperkte straf krijgen opgelegd. Een voordeel daarvan is dat de hoeveelheid te voeren processen aanzienlijk zou slinken.

In zijn vraaggesprek noemde Colombo een aantal onderhandse akkoorden uit het verleden die politici chantabel zouden maken: de samenwerking tussen politiek en mafia, het gebruik van staatsbedrijven om partijkassen te spekken, het optreden van de vrijmetselaarsloge Propaganda Due, die een staat binnen de staat wilde vormen.