Geen vervolging 3 ME'ers na 'poging moord' Eurotop

AMSTERDAM, 24 FEBR. Drie Amsterdamse leden van de mobiele eenheid die waren beschuldigd van poging tot moord tijdens de Eurotop worden niet vervolgd. Dat heeft justitie in Amsterdam besloten.

De drie ME'ers hebben weliswaar te hard opgetreden tegen de 53-jarige ex-ambtenaar J. Quakernaat uit Hoorn, maar dat is hen strafrechtelijk niet te verwijten, aldus justitie. Quakernaat gaat tegen de beslissing in beroep bij het gerechtshof van Amsterdam.

Quakernaat deed na de Eurotop in juli aangifte van poging tot moord nadat hij op een brug bij de Lijnbaansgracht door de drie ME'ers was geschopt en geslagen. Hij liep daarbij een hoofdwond op. Hij zegt nog steeds hoofdpijnklachten te hebben en aan slaapstoornissen te lijden.

Volgens justitie gaf Quakernaat bij een anti-werkloosheidsdemonstratie geen gehoor aan het bevel om zich van de brug te verwijderen. Toen de drie ME'ers hem wilden verwijderen, werd volgens justitie een van hen door een andere demonstrant in de nek gesprongen. Daardoor zou voor de agenten een bedreigende situatie zijn ontstaan. Volgens een justitiewoordvoerder overschreden de ME'ers vervolgens wel “de grenzen van noodzakelijke zelfverdediging”, maar omdat er sprake was van noodweer is strafrechtelijke vervolging niet op zijn plaats. Justitie beschouwt Quakernaat als verdachte, omdat hij het bevel tot verwijdering niet opvolgde. Ook hij zal niet worden vervolgd.

Quakernaat is volgens zijn advocaat M. Veldman woedend over de beslissing van justitie. “Het noodweer-verweer is er met de haren bijgesleept. Dat is juridisch niet houdbaar”, zegt Veldman. Een verdachte kan volgens hem slechts bij hoge uitzondering een beroep doen op noodweer. Van bedreiging van de ME'ers was geen sprake, aldus Veldman. Hij wijst er verder op dat een onderzoek van de rijksrecherche aantoonde dat er helemaal geen goed bevel tot verwijdering is gegeven. In het rijksrecherche-rapport erkent de pelotonscommandant dat hij geen tijd had voor zo'n bevel.

Veldman zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van justitie in Amsterdam. “Hoofdofficier Vrakking wil het eigen politiepersoneel in bescherming nemen. Vervolging had grote onrust in het politiekorps veroorzaakt.” Hij verwacht dat het gerechtshof wel een onafhankelijk oordeel zal vormen. “Ik heb er vrede mee als er geen vervolging komt, als het maar met de goede juridische argumenten gebeurt.”