Deel directie Archeon stapt op

ALPHEN AAN DEN RIJN, 24 FEBR. Het echtpaar Roest-Wald treedt na een half jaar al terug uit het management van het Alphense archeologische themapark Archeon. Het stel redde deze zomer samen met P. van Vloten en G. IJzerreef het park van de ondergang. Nu is er onderling onenigheid binnen de directie over het beleid voor de komende jaren.

Niet bekend

Mevrouw A. Roest was als organisatiedeskundige en directrice aan Archeon verbonden. Haar man was één van de financieel directeuren. Hun plaats wordt ingenomen door J. Veldman, die vijftien jaar ervaring heeft met de exploitatie van thema- en attractieparken, waaronder het Wassenaarse Duinrell. Hij wordt ook financieel partner. Verder is het de bedoeling dat Archeon een extern directeur aantrekt.

De nieuwe directeur krijgt de leiding over een compacter Archeon. Het park trok het afgelopen seizoen 80.000 bezoekers en boekte voor het eerst geen verlies. Archeon wordt op het moment verkleind van de oorspronkelijke 67 naar 6,7 hectare. Op de vrijkomende grond bouwt ABN Amro woningen.

Het entreegebouw van het Alphense archeologische themapark Archeon werd daarom eind vorig jaar als eerste gesloopt. De nieuwe eigenaar van de grond slaagde er niet in een koper te vinden voor het gebouw van Moshe Zwarts dat in 1992 nog dienst deed als Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling in Sevilla. Het gebouw werd voor het symbolische bedrag van 1 gulden te koop aangeboden, maar niemand toonde belangstelling. Dat had vooral te maken met de hoge kosten voor afbraak, verplaatsing en wederopbouw van het glazen bouwwerk. Die kosten bedroegen naar schatting 5 miloen gulden.

Na de metamorfose zal Archeon Novum op vrijdag 10 april zijn poorten openen. Het nieuwe Archeon rekent dan op minimaal 100.000 bezoekers per seizoen. (ANP)