Brussel: strengere regels tegen gekke-koeienziekte

BRUSSEL, 24 FEBR. De Europese Commissie wil striktere regels om de verspreiding van de gekke-koeienziekte (BSE) te voorkomen. De commissie overweegt daarom een verbod op de verkoop van T-bone steaks en schapenbout in bijna de helft van alle vijftien lidstaten, zo is gisteren in Brussel bekend gemaakt.

Deskundigen uit de lidstaten buigen zich op het ogenblik over wijziging van de regelgeving voor zogeheten 'specifieke risico-materialen' (SRM) die afkomstig zijn van runderbeenderen. Er bestaan vermoedens dat zij de gekke-koeienziekte zouden kunnen overbrengen van dier op mens en leiden tot de ziekte van Creutzfeldt-Jacob, een hersenziekte die in korte tijd de dood tot gevolg heeft.

De nieuwe regelgeving houdt een langere lijst in van verboden producten dan oorspronkelijk was voorgenomen en gaat voor zeven lidstaten gelden waar eerder gevallen van BSE zijn geconstateerd. In die landen wil de Commissie dat de verkoop wordt verboden van vlees dat in aanraking is geweest met de ruggewervels van runderen, schapen en geiten die ouder zijn dan één jaar.

Het Verenigd Koninkijk heeft al eerder de verkoop verboden van 'vlees met been'. Daarmee wordt een wetenschappelijk advies gevolgd.

Volgens ingewijden bij de commissie zal per 1 april een lijst van kracht worden van verboden producten. Daarop staan onder meer mergpijpen, hersenen en ogen. Lidstaten zonder BSE-verleden krijgen tot 1 juli de tijd om in Brussel een uitzonderingspositie te vragen. In dat geval zal een beduidend kortere lijst van verboden producten gaan gelden. Tot nu toe hebben behalve het Verenigd Koninkrijk ook Ierland, Frankrijk, België, Portugal, Luxemburg en Nederland gevallen van BSE gehad.