Beurs hervat recordjacht na korte terugval

AMSTERDAM, 24 FEBR. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zin vanochtend, na een kortstondige terugval, verder gestegen. Een uur na begin van de handel stond de AEX-index op verlies. Daarna pakte de beurs de draad weer op en steeg de koers naar een tussentijds record.

AMSTERDAM De beursgraadmeter klom naar een maximum van 1045.64 punten, een nieuw all time high.

Bij aanvang van de beurshandel, slikte het Damrak vanochtend eerst de lichte terugval van de koersen in New York weg. Als gevolg van de lagere olieprijzen zakten de koersen van de oliefondsen op Wall Street. Vanochtend daalde hierdoor ook het in de AEX-index zwaar meewegende fonds Koninklijke Olie. De koers viel twee gulden terug naar 103,40 en klom daarna weer naar 104,60 gulden.

Ook de dollar kon de koersen niet stimuleren. De Amerikaanse geldeenheid klom nog wel even tot boven de 2,03 gulden maar daalde vervolgens naar 2,028 gulden.

In de loop van de ochtend sloeg de bedrukte stemming op de beursvloer om. De AEX-index noteerde vroeg in de middag 1043,06, ruim 5,5 punt hoger dan de slotstand van gisteren.

Het enthousiasme rond de overneming van Gist-brocades door DSM was vanochtend weggeëbd. DSM was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen met 4,10 gulden (2 procent) op 199,40 gulden. Ook Gist verloor hoogte. De koers zakte vijf dubbeltjes naar 64,40 gulden. “Een deel van de markt vindt het bod van DSM op Gist te laag”, aldus een commissionair.

De uitgeversfondsen Elsevier en Wolters Kluwer schaarden zich ook bij het groepje verliezers. Een artikel in de Britse zakenkrant Financial Times, dat Brussel zich zorgen maakt over de voorgenomen fusie van de twee concerns, zette beleggers aan tot verkoop van hun stukken. Wolters Kluwer daalde drie gulden naar 316 gulden. Beoogde partner Elsevier zakte vier dubbeltjes naar 38,70.

De aandelen Van Ommeren werden goed verhandeld op de effectenbeurs. Het transportfonds noteerde even voor het middaguur 81,50 gulden, een winst van 2,90. Een concrete reden voor deze stijging was volgens een beurshandelaar niet voorhanden. Stork deed vrolijk mee en ging naar 79,20 gulden, een toename van 1,80 gulden.

Akzo Nobel hield de stijgingstrend vast na de gisteren gepubliceerde gunstige jaarcijfers. De koers van het fonds steeg 5,50 gulden (1,38 procent) naar 405,30.

Ook verzekeraar Aegon lag goed in de markt. Het aandeel steeg met 5,90 gulden (2,7 procent) naar 225 gulden. Andere financiële waarden verging het minder. ABN Amro, dat morgen zijn jaarcijfers publiceert, steeg vijftig cent naar 47,10, maar ING daalde met eenzelfde bedrag naar 104,50 gulden.

NEW YORK Het akkoord dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan in Bagdad sloot, heeft gisteren de aandelenkoersen van grote oliemaatschappijen behoorlijk doen dalen.

Chevron, Exxon en Texaco noteerden lager en waren daarmee voor een groot deel verantwoordelijk voor de kleine achteruitgang van het Dow Jones-gemiddelde. De belangrijkste beursgraadmeter sloot 3,74 punten lager op 8410,20.

TOKIO Op de belangrijkste effectenbeurs in het Verre Oosten, die van Tokio, zijn de koersen vanochtend substantieel gedaald. De Nikkei-index zakte 411,49 punten tot 16.198,00. Dat betekende een verlies van 2,5 procent.