Als enige buitenlandse bank; ABN Amro doet bod op Franse CIC

ROTTERDAM, 24 FEBR. ABN Amro heeft gisteren als enige buitenlandse bank een bod gedaan op de Franse staatsbank Credit Industriel & Commercial (CIC). Dit heeft het Franse ministerie van Financiën gisteravond na het sluiten van de biedingstermijn verklaard.

De andere gegadigden voor de regionale bankengroep zijn Banque Nationale de Paris, Crédit Commercial de France, Société Générale en Crédit Mutual. De Franse overheid is van plan om tweederde van de aandelen CIC te verkopen. De rest van de aandelen blijft in handen van de Franse verzekeraar GAN.

Volgens analisten heeft ABN Amro minimaal 3 miljard en maximaal 4 miljard gulden geboden. De bank wil zelf niet ingaan op de hoogte van het bod. ABN Amro zegt met het oog op 'de schaalvergroting in Europa' mee te dingen naar de aandelen van CIC, die in Frankrijk over bijna 1.400 vestigingen beschikt. De bank boekte in 1996 een nettowinst van 850 miljoen franc (285 miljoen gulden).

Vorige week maakte de Generale Bank bekend af te zien van een bod op de Franse bank en gisteren werd duidelijk dat ook de Frans-Belgische bank Dexia op het laatste moment heeft afgezien van een bod. De combinatie stelde dat de integratie van CIC de rentabiliteit van de Dexia-groep had kunnen aantasten.

Volgens berichten in de Franse media kijkt de huidige (linkse) regering bij de beoordeling van de biedingen vooral naar de sociale gevolgen. In 1996 werd de verkoop van CIC afgeblazen toen, uit angst bij de ruim 20.000 werknemers voor ontslagen, stakingen uitbraken. ABN Amro beschikt zelf niet over een uitgebreid kantorennetwerk in Frankrijk en daardoor zou de Nederlandse bank ten opzichte van de Franse kandidaten, die de netwerken moeten samenvoegen, een voorsprong kunnen hebben.

ABN Amro spreekt berichten tegen dat de bank een belang in de Thaise Bank of Asia heeft verworven. Een woordvoerder ontkent niet dat er gesprekken met diverse banken in Azië worden gevoerd. “Maar die vinden plaats ter oriëntatie. Van een bod of een deal is absoluut geen sprake.”

Volgens een bericht in The Wall Street Journal zal de acquisitie van het belang in de Bank of Asia volgende week aan de bestaande aandeelhouders worden voorgelegd. De verkoop zou in Thailand een doorbraak voor de financiële sector betekenen, omdat buitenlandse partijen tot nog toe nauwelijks voet aan de grond hebben gekregen. Volgens een woordvoerder van ABN Amro kan de financiële onrust in Azië een acquisitie dichterbij brengen, maar wordt met geen enkele partij momenteel onderhandeld.