ACTUALITEITEN; Televisie

2 Vandaag. Aandacht voor ontwikkelingen in Irak en de ractie van Amerika op de uitkomst van de veiligheidsraad. Het onderdeel over de gemeenteraadsverkiezingen behandelt het groeiend aantal verkeersopstoppingen in Zwolle en de antwoorden die de politiek daar op heeft. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder andere een reportage over het onthaasten tussen Fransiscaner monniken in het Brabantse Megen en het verzet in Indonesië tegen de huidige regering. Ned.1, 20.23-20.55u.

Antibiotica: Geneesmiddel of veevoer? Deskundigen zijn bang voor het ontstaan van resistente bacteriën door het gebruik van grote hoeveelheden antibiotica in de intensieve veehouderij. Tegen deze bacteriën zijn mensen vrijwel weerloos. Ned.2, 21.30-22.00u.

Nova. In de dagelijkse uitzending over de verkiezingen gaat het over de lastenbeperkingen voor wonen en zorg. Verder de verstrengeling van de Russische showbizz met de mafia en een rapport waaruit blijkt dat voetbalclubs vertegenwoordigers van de VVCS (Vereniging van contractspelers) betalen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Tijdcodes - Mannenliefde en Moslimmoraal. Cem Ariklas leidt samen met zijn Turkse lesbische collega een opvanghuis voor homoseksuele moslims in de Bijlmer. Het centrum wordt regelmatig bedreigd omdat het erkent dat homoseksualiteit onder moslims bestaat. Ned.3, 19.55-20.20u.

Histories. Willy Kessels (1898-1974) werd geboren in Dendermonde, in een Franstalig milieu. Hij studeerde architectuur en vestigde zich in Roeselare als modernistische meubelontwerper. In 1930 stapte hij over op de professionele fotografie en vestigde zijn naam als fotograaf van modernistische architectuur. Tijdens de oorlogsjaren collaboreerde hij. Dit zwarte verleden zorgt tot op de dag van vandaag voor controverses. Belg.2, 20.30-21.15u.

TerZake. De nieuwsdienst van de Belgische televisie stuurde Dirk Barrez en Rudi Vranckx naar Azië om uit te zoeken wat er precies aan de hand is met de Aziatische wereldeconomieën: de beurzen storten er in en miljoenen mensen worden werkloos. Komt er een einde aan de groei, is het Aziatische mirakel voorgoed voorbij? Een verslag van dit onderzoek. Bel.2, 22.00-22.30u.

Reporter. De 2,2 miljard gulden aan subsidie die de Europese Unie uitkeert aan tabaktelers in Griekenland, Spanje en Italië, staan in schril contrast met het geringe bedrag dat de Unie beschikbaar stelt voor het anti-rookbeleid (15 miljoen gulden). Inmiddels zijn er 200.000 boeren in Europa afhankelijk van de teelt. Saillant detail is, dat de tabak die in deze landen verbouwd wordt, van inferieure kwaliteit is, en wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden. Ned.1, 22.01-22.45u.

AMUSEMENT

Aso-show. In de eerste aflevering van een nieuwe reeks, aandacht voor de overlast van de mobiele telefoon in het dagelijks verkeer en een discussie met seks-exploitant Menno Buch over het vele bloot op tv. Ned.1, 19.04-19.50u.

MUZIEK

Single Luck. Serie programma's van Tonko Dop over die ene hit waarmee een popgroep naam maakte, en waarop de leden nog jaren moesten teren. Vanavond: Peter Sarstedt en zijn evergreen Where do you go to my lovely? Sarstedt was niet in de wieg gelegd voor het bestaan als superster. Ned.3, 20.50-21.15u.

Close-up: Sidney Bechet, portret van een jazz-legende. Saxofonist Sidney Bechet was de eerste die de sopraansax gebruikte, en de eerste die daarmee meer dan een miljoen platen in Europa verkocht. Ned.1, 22.45-23.47u.

TV FILM

Fire Power. Science fiction-thriller begeeft zich in het hart van Los Angeles, waar Hellzone ligt, een wetteloos district waar de politiemacht tekort schiet. Twee ambitieuze politiemannen wagen zich in het hol van de leeuw. RTL5, 20.30-22.20u.

FILM

. Alice in Cartoonland (Walt Disney e.a., 1924-1926, VS). Zie film-vooraf. Ned.3, 18.00-18.10u.

Escape to Athena (George Pan Cosmatos, 1979, Engeland). Vederlicht all star-oorlogsavontuur etaleert de routine van o.a. Roger Moore, David Niven, Elliott Gould, Telly Savalas en Claudia Cardinale. Krijgsgevangenen op Grieks eiland zijn de bezetter te slim af. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

They Made Me a Criminal (Busby Berkeley, 1939, VS). Remake van The Life of Jimmy Dolan (1933) door de vooral als choreograaf en musical-regisseur vermaarde Berkeley. John Garfield speelt Douglas Fairbanks' hoofdrol van voortvluchtige bokser die denkt dat hij een opponent heeft vermoord. Ook met Claude Rains, Gloria Dickson. Duitsl.1, 0.45-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Green Ice (Ernest Day, 1981, Engeland). Onbeduidende film waarin electrotechnisch ingenieur Ryan O'Neal betrokken raakt bij een smaragdenroof in Mexico. Ook met Omar Sharif en Anne Archer. BBC1, 0.50-2.50u.

Auf Engel schiesst man nicht (Rolf Thiele, 1960, West-Duitsland). Misdaadkomedie. Non dwarsboomt drietal inbrekers. Duitsl.2, 2.00-3.35u., zwart-wit.

I Vergini di Roma (Vittorio Cottafavi & Carlo Bragaglia, 1960, Italië/Frankrijk). Spektakelfilm over Etruskische verovering van Rome en de gijzeling van enkele Romeinse maagden. Met Louis Jordan. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.30u., nagesynchroniseerd.

Rock-a-Doodle (Don Bluth, 1991, VS). Animatiefilm paart virtuoze tekenstijl aan warrig scenario over haan die niet meer kraaien wil en markeerde ondergang van animatiestudio van ex-Disney-animator Bluth. Morgen, Belg.2, 9.25-10.36u.

Frankenstein 90 (Alain Jessua, 1984, Frankrijk). Franse Frankensteinvariant laat een eigentijdse uitvinder een microprocessor plaatsen in een menselijk lichaam. Met Jean Rochefort Eddy Mitchell. TV5, 13.30-15.00u.