Aandeelhouders Gist grijpen naast financiële injectie

DSM betaalt een 'adequate' prijs voor Gist-brocades, dat belang heeft bij een financiële injectie van DSM. Die is er in elk geval niet voor de aandeelhouders van Gist.

ROTTERDAM, 24 FEBR.Waarom nu fuseren en drie jaar geleden niet, luidde gisteren de vraag aan de voorzitters van de raden van bestuur van DSM en Gist-brocades. DSM-topman ir. Simon de Bree antwoordde dat zijn bedrijf Gist toen weinig te bieden had, omdat er maar weinig raakvlakken tussen beide bedrijven waren. Dat is nu anders. DSM slaat de vleugels uit op het gebied van fijnchemie en maakt inmiddels de grondstoffen voor vijf van 's werelds tien meest verkochte medicijnen. Recente aankopen van het Oostenrijkse Chemie Linz en het Spaanse Deretil hebben de omzet in de fijnchemie van DSM doen verdubbelen tot 1,2 miljard gulden. Het is dus een stuk dichter bij Gist gekomen, dat ook op de farmaceutische markt actief is als 's werelds grootste producent van penicilline. DSM is goed in het maken van stereo-isomeren voor de farmaceutische industrie, Gist-brocades is sterk in traditionele bio-technologie en kan als geen ander fermenteren met natuurlijke grondstoffen. De bedrijven zijn nu dus sterk 'complementair', zoals De Bree gisteren zei.

Gist is al sterk op het gebied van industriële farmaceutische producten, goed voor bijna 43 procent van zijn omzet. De voedingsspecialisteiten van Gist zullen DSM minder aanspreken, al is DSM wel actief op het gebied van smaakstoffen. Verder wordt 38,3 procent van de omzet van Gist-brocades behaalt door de divisie bakkersingrediënten.

Voor Gist-brocades is het fusie-moment echter in een ander opzicht interessant. Het netto-resultaat over vorig jaar beliep 150 miljoen gulden, wat minder dan het jaar daarvoor. Gist zwemt dus niet bepaald in het geld, maar heeft nu wel zoveel technologische troeven in handen, dat er middelen nodig zijn om ze ook uit te kunnen spelen. En dat geld heeft DSM.

Maar er zijn ook financiële argumenten die het moment van overname hebben bepaald. Aandeelhouders van Gist-brocades mochten gisteren van de directie van DSM twee keer in hun handen klappen. Eén keer wegens 'de belangrijke synergie-voordelen' die de fusie met zich meebrengt en één keer wegens de premie van liefst 30 procent, die bovenop de koers van Gist-brocades wordt geboden. Zowel de aandeelhouders van DSM als die van Gist leken in hun nopjes met de deal. Het aandeel van Gist klom, wat gebruikelijk is, in de richting van het bod, terwijl de koers van DSM meer steeg (2 procent) dan het beursgemiddelde gisteren.

Iedereen tevreden? Dat is nog maar de vraag, want de premie van 30 procent getuigt van een creatieve of op zijn minst optimistische rekenwijze. De belegger die een half jaar geleden een aandeel Gist heeft gekocht, legt op de deal een tientje toe. Sneu, zeker omdat destijds de beursgraadmeter sindsdien nog licht is gestegen.

DSM biedt 32,50 gulden in contanten en eenzesde DSM-aandeel, dat vrijdag sloot op 200,80 gulden. In totaal kan de aandeelhouder van Gist dus rekenen op zo'n 66 gulden, en dat is 10 procent meer dan de koers van vrijdag. Over de afgelopen dertig dagen bedraagt de premie, zoals DSM stelt, inderdaad 30 procent, maar het Limburgse concern betaalt die voor een deel met eigen aandelen.

Door deze constructie is de vergelijking van DSM - die de gemiddelde slotkoers van de afgelopen dertig dagen noemt - gezocht. Door met eigen aandelen te betalen profiteert DSM van de overnamegeruchten die op de beursvloer de rond deden en de koers opstuwden. In de afgelopen twee weken is de koers meer dan 14 gulden toegenomen. Omdat DSM met eigen aandelen uitbetaalt, ligt een vergelijking met de slotkoers van vrijdag meer voor de hand: een premie van 10 procent dus.

De trouwe Gist-belegger komt er zelfs bekaaid vanaf. Wie begin vorig jaar een aandeel in het Delftse technologiebedrijf heeft gekocht, weet dat zijn investering, dankzij de avances van DSM, nu met 22 procent in waarde is gestegen. Geen slecht rendement, maar ten opzichte van de beursindex valt het resultaat tegen: die steeg sinds januari 1997 immers met meer dan 60 procent.

Die aandeelhouders die het bod van DSM te laag vinden, zullen zich zonder twijfel het rumoer voorafgaand aan de halfjaarcijfers van vorig jaar nog herinneren. Gist meldde in augustus dat de resultaten onder het niveau van 1996 zouden uitkomen, als gevolg van de malaise op de penicillinemarkt. Analisten, die net een koopadvies hadden uitgebracht, voelden zich 'genept' en sommige beleggers spraken zelfs van 'pure misleiding'. Het beleggingsfonds van Delta Lloyd maakte direct bekend de 1,2 miljoen aandelen de deur uit te doen. Het gevolg: de koers daalde met maar liefst 18 procent tot 64,90. Een gulden lager dan het bod van gisteren.

De geringe premie loopt in de pas met de synergievoordelen die gisteren in klinkende munt werden uitgedrukt. Volgens DSM-voorzitter De Bree lopen de kosten dankzij de schaalvoordelen met 50 miljoen gulden terug. Op een gezamenlijk bedrijfsresultaat van meer dan 1,2 miljard gulden nauwelijks een indrukwekkende prestatie.