Zuid-Afrika

2 deelnemers, 0 medailles

Nu de Winterspelen voorbij zijn weet elke geïnteresseerde Zuid-Afrikaan hoe het de Canadese deelnemers is vergaan. Elke ochtend, tussen zes en kwart voor tien, deed de Zuid-Afrikaanse staatstelevisie verslag van 'Nagano', niet in een zelf verzorgde uitzending maar met de complimenten van een Canadees station. Wintersport is in Zuid-Afrika een vrijwel onbekend verschijnsel. In het grootste deel van het land vriest het zelden of nooit, ijs ligt alleen in het vriesvak van de koelkast en op een paar binnenbaantjes. De Drakensbergen is de enige lokatie waar in de winter (juli tot september) een laagje sneeuw ligt, net genoeg om één ski-oordje te bedienen. Er namen dan ook maar twee Zuid-Afrikaanse sportlieden deel aan de Spelen in Japan, een kunstrijdster en een skiër. Het mag geen verrassing heten dat beiden geen enkele kans maakten.

De Canadese televisie schonk voornamelijk aandacht aan Canadees ijshockey, curling en cross-country. Schaatsen kreeg alleen aandacht als er een Canadees deelnam, zoals Jeremy Wotherspoon en Catriona LeMay op de sprintafstanden. Verslagen en uitslagen van de ander schaatsafstanden moest de belangstellende niet-Canadees uit de krant halen. Overigens besteedde de Zuid-Afrikaanse pers niet veel ruimte aan de spelen. Zo nu en dan, maar niet elke dag, een stukje met opsommingen van de belangrijkste resultaten. Het Afrikaanstalige dagblad Beeld bracht een prachtige foto van Gianni Romme en Bob de Jong in hun ijsdans op de 10.000 meter. Volgens de krant won Romme met een tijd van 13.35, slechts 20 seconden boven de tijd die hij er werkelijk over deed.

Alle kranten daarentegen brachten het bericht dat tweevoudig gouden-medaillewinnaar Marianne Timmer gevraagd is naakt voor Playboy te poseren. Zuid-Afrika is per slot van rekening het land van de Zomerspelen en van sporten als atletiek, cricket, rugby, voetbal. Dat kunnen ze wel. Gisteravond drong het Zuid-Afrikaanse voetbalelftal door tot de halve finales van de Africa Cup na een 2-1 overwinning op Marokko. Titelhouder Zuid-Afrika, deelnemer aan de WK in Frankrijk over drie maanden, is nu de torenhoge favoriet voor een nieuw Afrikaans kampioenschap. Frankrijk is gewaarschuwd, de komende (Europese) zomer.