Wijers haalt orders in China

PEKING, 23 FEBR. Minister Wijers (Economische Zaken) heeft zijn eerste successen geboekt bij zijn bezoek aan China. Wijers is gisteren samen met een delegatie van zestig bedrijven aangekomen voor een zeven dagen durende handelsmissie. Zijn Chinese collega, mevrouw Wu Yi zegde de bewindsman vandaag toe dat Nederlandse bedrijven opdrachten kunnen verwachten om de verouderde luchthaven van de Centraal-Chinese stad Chengdu te verbeteren.

Een Nederlands consortium onder leiding van Philips en Stork zal voor een totaalbedrag van 75 miljoen het vliegveld moderniseren.

Veertig procent van dat bedrag wordt in de vorm van subsidie door de Nederlandse overheid betaald. Deze subsidie is onderdeel van de zogenoemde ORET-gelden, een subsidiepot van een half miljard gulden waar 1,2 miljard aan projecten met Nederlandse bedrijven uit voort moeten komen.

Ook kreeg baggeraar IHC zekerheid over een order van 35 miljoen gulden. Het gaat om een baggerproject waarvoor IHC twee zogenoemde cutterzuigers levert, baggermachines die de op te halen grond losmaakt. Het bedrijf, dat ruim honderd jaar zaken doet met China, wacht nog op een zeer grote order om honderd baggerscheppen af te zetten. Volgens Wijers is het bedrijf in staat om deze opdracht tot een goed einde te brengen en is het wachten nu op een “geleidelijke” vraag van Chinese kant. “Daarover hebben we een positief signaal gekregen”, zei Wijers na zijn gesprek met Wu.

Voor staalproducent Hoogovens lijkt de handelsmissie naar China eveneens vruchten af te werpen. Het bedrijf is in een vergevorderd stadium van onderhandelen om bij de havenstad Tianjin samen met een Chinese partner een galvaniseerfabriek op te zetten voor staal en aluminium. De regio waar Hoogovens deze fabriek wil plaatsen is, volgens werkgeversvoorzitter Blankert, als “belastingparadijs” zeer in trek bij buitenlandse bedrijven. Coca-Cola, AT&T en IBM zijn er onder meer gevestigd, alsmede Akzo Nobel en Shell.

VNO-NCW voorzitter Blankert, die de bedrijvendelegatie van de handelsmissie leidt toonde zich uiterst positief over de wijze waarop het centrale gezag van China in Nederlandse bedrijven was geïnteresseerd. “Ze hadden het heel goed voorbereid, merkten we”, zei Blankert.