VN-akkoord zet beurzen op recordhoogte

AMSTERDAM, 23 FEBR. Het akkoord tussen de Verenigde Naties en Irak over wapeninspecties heeft geleid tot euforie op de Europese effectenbeurzen. In Frankfurt, Londen, Parijs en Amsterdam werden tussentijdse hoogterecords gevestigd.

AMSTERDAM Afgezien van een dalende dollarkoers hadden de koersen op het Damrak de wind in de rug. Afnemende oorlogsdreiging in het Midden-Oosten ging gepaard met positief bedrijfsnieuws uit eigen land. De graadmeter van de 25 fondsen die over een periode van drie jaar het meest zijn verhandeld, steeg naar het record van 1042,98 punten, ruim 22 punten hoger dan het slot van afgelopen vrijdag.

De index kwam vroeg in de middag uit op 1040,77 punten. Dat is 21 punten (2,07 procent) hoger dan de slotkoers van vrijdag.

De graadmeter begon de dag met een nieuwe samenstelling. De fondsen BolsWessanen, Gist-brocades en Nedlloyd hebben vanochtend plaatsgemaakt voor Vendex International, ASM Lithography en Baan.

Het goede nieuws op de beurs was vanochtend afkomstig uit de chemische sector. Akzo maakte voorbeurs een recordwinst van 1,6 miljard gulden bekend en werd daarvoor door beleggers beloond met een stijging van twee procent. Het aandeel noteerde vroeg in de middag 8,10 gulden op 399,90 gulden. Eerder op de ochtend had het aandeel met drie dubbeltjes de grens van 400 gulden doorbroken.

De voorgenomen overname van Gist-brocades door DSM viel eveneens in goede aarde. DSM klom kort na de opening 8,60 gulden naar 209,40 gulden, terwijl Gist een koersstijging noteerde van vijf gulden op 65 gulden. DSM kon de winst in de loop van de ochtend niet vasthouden. “Speculanten stappen er uit om hun winst te nemen,” verklaart een commissionair. Laat in de ochtend noteerde DSM 204 gulden, 3,20 gulden hoger dan vrijdag.

Ook de gunstige eerste berichten die de handelsmissie in China laat horen, werden positief ontvangen op de beurs. Hoogovens maakte bekend ver te zijn gevorderd met de bouw van een galvaniseerfabriek voor staal en een aluminiumfabriek bij Tianjin. De beurs beloonde dat nieuws met een plus van 3,10 naar 96,20 gulden. “Dat werd tijd ook,” meent een handelaar. “Het aandeel Hoogovens was het afgelopen half jaar een absolute achterblijver.”

Het bericht dat Philips en Stork in de race zijn om mee te bouwen aan een vliegveld in China leidde tot een paradoxale koersontwikkeling. Philips won 2,40 op 157,30 gulden, maar Stork daalde zeven dubbeltjes op 76,80 gulden. Daarmee was de machinebouwer een van de enige Midkap-fondsen met een verlies. De Midkap-index steeg 25,90 (1,67 procent) punten naar 1579,51 punten.

De beursindex van Frankfurt doorbrak het vorige week gevestigde hoogterecord van 4633 punten. In de loop van de ochtend steeg 'de DAX' naar 4658,60 punten. Dat is bijna 1,2 procent hoger dan vrijdag.

Ook Londen overschreed de hoogtegrens van vorige week. De FTSE-beursindex kwam uit op 5793,2, ruim twintig punten hoger dan vrijdag.

In Parijs steeg de CAC-40, de graadmeter van de veertig belangrijkste Franse fondsen met ruim 1,5 procent naar 3312,07. Ook hier werd het tussentijdse record verbeterd.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio hadden handelaren weinig hoop dat de Japanse regering alsnog gehoor geeft aan het verzoek van de zeven belangrijkste industrielanden om de kwakkelende economie met maatregelen te ondersteunen. De Nikkei-index sloot 146,75 punten (0,88 procent) lager op 16.609,49. De omzet was bescheiden met 320 miljoen aandelen tegenover 425 miljoen op vrijdag.