Verkiezingsgeweld in India eist zeker twintig levens

CALCUTTA, 23 FEBR. Bij gewelddadigheden tijdens de parlementsverkiezingen in India zijn gisteren tenminste twintig mensen gedood. Negen doden vielen bij aanslagen in de deelstaat Bihar.

In de staat Tamil Nadu, waar vorige week meer dan vijftig doden vielen bij bomaanslagen in de stad Coim Batore, bleef het relatief rustig. Meer dan 100.000 politieagenten bewaakten de stembureaus in de zuidelijke deelstaat. Tot nu toe hebben de verkiezingen meer dan tweehonderd levens geëist.

De verkiezingen zijn vooral in Bihar, met bijna honderd miljoen inwoners de een na dichtst bevolkte staat, gewelddadig verlopen. In tal van dorpen op het platteland werden de verkiezingen geboycot door verboden extreem-linkse, militante groeperingen. Vrijdag werd in het dorpje Dhanbad de vinger afgehakt van een jongeman die de week ervoor als eerste van de dorpelingen zijn stem had uitgebracht. Zijn wijsvinger droeg nog de inkt van de stempel die hij had gezet. Volgens de politie zijn de aanhangers van het Maoïstisch Communistische Centrum verantwoordelijk. Na overvallen op stembureaus door aanhangers van verschillende politieke partijen tijdens de eerste twee van vijf verkiezingsdagen wordt bij zeker tweeduizend stembureaus in het hele land opnieuw gestemd. Ongeveer de helft van die stembureaus ligt in de staat Bihar. De totale opkomst bij de verkiezingen ligt volgens de Kiescommissie tot nu toe op ongeveer 55 procent.

In de eerste fase van de verkiezingen in de oostelijke deelstaat West-Bengalen bleven de stembureaus in tientallen dorpen leeg door boycotacties van landarbeiders die protesteerden tegen de prestaties van de communistische regering, die al sinds 1977 stevig in het zadel zit. Met name in de streek rond de theestad Darjeeling in het uiterste noorden was de opkomst laag. De bevolking bleef massaal thuis uit protest tegen de plaatselijke autoriteiten, die weigeren de overwegend Nepalees sprekende bevolking autonomie te verlenen. Een Bengaals sprekende man die toch ging stemmen werd gisteren onthoofd door militante extremisten, aldus het Indiase persbureau PTI. Door de hoge opkomst in de vele communistische dorpen op het platteland was de totale opkomst met 70 procent hoog in West-Bengalen. Zaterdag gaan de 12 miljoen inwoners van de hoofdstad Calcutta naar de stembus.

De verkiezingen in India, met een electoraat van ruim 605 miljoen mensen, duren nog tot 7 maart. Een week later zullen de eerste resultaten worden bekendgemaakt.

De nationalistische hindoepartij BJP wordt vermoedelijk de grootste met meer dan 200 van de 545 zetels in het Lagerhuis. De Congrespartij zou rond de 165 zetels behalen, met name dankzij de campagne van Sonia Gandhi, de weduwe van de in 1991 vermoorde oud-premier Rajiv Gandhi. De entree van Sonia Gandhi in de Indiase politiek heeft volgens waarnemers zeer veel vrouwelijke kiezers naar de stembureaus getrokken.