Sterk karakter helpt schaatser De Vries aan marathontitel

DEN HAAG, 23 FEBR. Marathonschaatser Peter de Vries heeft zaterdag de KNSB Cup gewonnen. De grootste brokkenpiloot van het peloton liep dit seizoen, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen zware blessures op. De Vries had vijftien punten voorsprong op zijn belangrijkste rivaal, Hans Pieterse. De laatste marathon op De Uithof in Den Haag werd gewonnen door Frans de Ronde, die in de eindsprint tien medevluchters de baas bleef.

De Vries was voor de slotwedstrijd een beetje misselijk van de zenuwen geweest. Hij had angst voor een eigen valpartij, waardoor zijn enige overgebleven concurrent Pieterse de KNSB Cup zou winnen. “Ik had faalangst. Het verschil was slechts acht punten. Met al die bonuspunten in de finale was dat linke soep”, sprak De Vries na afloop.

De eindwinnaar had zware kritiek op het puntensyteen van de laatste marathon. “Het is niet eerlijk om drie extra punten per klassering te geven. Elke wedstrijd moet even zwaar wegen. Het systeem is ingesteld om de spanning tot de laatste dag te bewaren, maar het is zo onrechtvaardig als de pest.”

De tweestrijd tussen tussen De Vries en Pieterse beheerste het afgelopen marathonseizoen. De Vries won vijf wedstrijden, Pieterse bleef steken op vier overwinningen. Beide rijders leidden om beurten in het tussenklassement. Het grootste verschil tussen de twee rivalen was dat De Vries altijd de aanval zocht. “Over mij werd altijd gezegd dat ik door mijn onbesuisde rijgedrag nooit de Cup zou winnen. Vandaag heb ik laten zien dat ik het wel kan.”

Pas in de zestiende en laatste marathon reed De Vries een tactische wedstrijd. Hij negeerde zijn aanvalslustige en bleef de hele race moeiteloos in het spoor van Pieterse. Toen een kopgroep van elf rijders het peloton dubbelde, wist De Vries zich verzekerd van de beker.

De Vries werd veertiende in Den Haag. Pieterse kwam niet in de uitslag voor. “Ik heb me helemaal leeg gereden. Ik moest vandaag wel aanvallen. Maar ik kreeg geen ruimte. Ik moet realistisch zijn. De Vries is de terechte winnaar. Gelukkig veroverde ik in december de Nederlandse titel op kunstijs. Dat maakt mijn seizoen goed.”

Voor De Vries was de eindzege een beloning van zijn onverwoestbare karakter. De 30-jarige Fries kreeg in 1987 een ernstig verkeersongeluk, waarbij zijn linkerbeen verbrijzeld werd. De Vries onderging ontelbare operaties en werd daarna door ander blessureleed geplaagd. Vorig jaar brak hij tijdens de Elfstedentocht bij Hindeloopen zijn schouder. “Ik heb de magere jaren nu wel gehad. Ik wil gaan oogsten tot mijn vijfendertigste. Dan stop ik.” (ANP)