Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Eerste van een serie dagelijkse uitzendingen uit Zwolle met bijzondere aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen op 4 maart. Voor de middelgrote stad Zwolle is gekozen omdat deze een goede afspiegeling is van de Nederlandse samenleving. Alle hete hangijzers in de politiek zoals o.a. de verkeerssituatie en het asielzoekersbeleid zullen de revue passeren. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de veiligheid in Leeuwarden. Na de dood van Meindert Tjoelker wordt overlast gevend gedrag - hoe gering ook - direct hard aangepakt. Ook een portret van het cabaretduo Turkish Delight. Ned.1, 20.25-20.58u.

Here and now. Over de handel in antiek en Engelse patiënten die zonder verklaring niet meer bij hun huisarts op de lijst staan. Ook vertelt een zesling over hun tienertijd. BBC1, 20.30-21.00u.

Nova. Reacties op het akkoord van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties met Irak. Ook in deze rubriek de komende verkiezingen in de vorm van reportages en studiogesprekken. Vanavond wordt in een reportage uit de gemeente Bergh het thema armoede behandeld. Ned.3, 22.33-23.03u.

Het elfde uur. Andries Knevel ontvangt Kamerlid voor de VVD Frans Weisglas, voormalig vice-voorzitter van de FNV Herman Bode en Cees Vork van de stichting Op de Bres. Ned.2, 22.00-22.57u.

DOCUMENTAIRES

NPS.Doc.: Slaven van de fiets. Belgische documentaire over de wielersport die twee weken geleden, toen hij op de Belgische televisie werd uitgezonden, grote commotie veroorzaakte. Het is een ontluisterend verhaal over gesjoemel met startgelden en contracten, over koersen die worden verkocht, het rommelen bij dopingcontroles en over renners die moeten betalen om in een profploeg te worden opgenomen. De Belgische wielerbond heeft na uitzending van deze documentaire gedreigd het contract met de Vlaamse publieke omroep op te zeggen. Ned.3, 19.58-20.30u.

Pakistan. In de reeks avontuurlijke reizen een bezoek aan Pakistan waar vermoedelijk wegens de islamitische sfeer weinig westerlingen komen. De reis begint in de hoofdstad Karachi, gaat door de Cholistan-woestijn naar de culturele hoofdstad Lahore en eindigt in het Karakoram-gebergte. Discovery, 22.00-23.00u.

AMUSEMENT

Voetballen doe je zo. Special over twee zeer belangrijke mannen die de sporters regelmatig hard onder handen nemen. Het zijn Charlie Heus en Leo Echteld, de twee fysiotherapeuten van o.a. Davids en Kluivert. Zij komen in dit programma aan het woord over voetbal en fysio. Veronica, 21.20-21.55u.

Dood doet leven. Acteur Jan Decleir als laatste in reeks necrologieën van nog levende kunstenaars. belg.2, 21.25-22.00u.

Dokument: Opvoeden. Slot van de zesdelige serie van Frans Bromet over het opvoeden van kinderen. In deze aflevering gaat het om de 14-jarige impulsieve en hyperactieve Bram die zich moeilijk kan concentreren. Een echt handenbindertje. Ned.1, 22.53-23.36u.

Film 98 with Barry Norman. Een Steven Spielberg-special. BBC2, 0.15-0.45u.

KUNST

Dans op 3. Televisieportret van danseres Sabine Kupferberg laat interviews, dansfragmenten en onthullende repetitiemomenten zien. Kupferberg is sinds 1975 één van de gezichtsbepalende danseressen van het Nederlands Dans Theater. Ned.3, 20.30-21.29u.

Het Uur van de Wolf: Het genie Savador Dali. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.22-0.23u.

Face to face. Interview met de Amerikaanse auteur, toneelschrijver, scriptschrijver en regisseur David Mamet, bekend van toneelstukken als Glengarry Glen Ross. Mamet heeft net zijn tweede roman, een essaybundel en drie nieuwe toneelstukken voltooid. Een gesprek over joodzijn in Amerika, zijn jeugd in Chicago en zijn liefde voor de jacht. BBC2, 0.15-1.00u.

TV-FILM

What Love sees. Een jonge blinde rijke vrouw is ongelukkig met haar leven. Via een vriendin hoort ze van een jonge man, ergens ver weg op het platteland, die ook niet kan zien. De twee beginnen te corresponderen en raken op afstand verliefd. Ned.2, 20.35-22.00.

FILM

The Karate Kid (John G. Avildsen, 1984, VS). Feilloos voorbeeld van Hollywoodmarketing ontleent formule aan eerdere succesfilm van regisseur Avildsen Rocky. Jeugdige karate-expert neemt vanaf onderste sport van maatschappelijke ladder in Californië revanche op blonde en rijke leeftijdsgenoten, dankzij wijze lessen van oosterse conciërge. Kreeg enkele vervolgen. SBS6, 20.25-22.40u., onderbroken door reclame.

Kalifornia (Dominic Sena, 1993, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Little Rita nel west (Ferdinando Baldi, 1967, Italië). Parodie op de spaghettiwestern met Rita Pavone als een met Indianen bevriende revolverheldin. Ook met Terence Hill. Duitsl.2, 0.00-1.40u., nagesynchroniseerd.

The Two Jakes (Jack Nicholson, 1990, VS). Nicholson voert zichzelf andermaal ten tonele als private eye J.J. (Jake) Gittes in laat en minder overtuigend vervolg op Chinatown. Vol van gemene zaakjes in het Los Angeles van 1948. Ook met Harvey Keitel, Meg Tilly, Eli Wallach. BBC1, 0.45-3.00u.

The Fearless Vampire Killers (Roman Polanski, 1967, Engeland). Vermaarde satirische griezelkomedie waarin Polanski zelf de rol speelt van assistent van een maffe professor die op vampiers jaagt. Ook met Sharon Tate. Duitsl.1, 1.30-3.15u., nagesynchroniseerd.

Die verpfuschte Hochzeitsnacht (Wolfgang Schleif, 1957, West-Duitsland). Op maat van Grethe Weiser gesneden klucht waarin een hysterische schoonmoeder een huwelijksnacht in het honderd laat lopen. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.30u., zwart-wit.