SCHAATSEN MET JAAP...

Zoals iedereen weet, gaat het bij politiek om de inhoud. Helaas wordt dit door alle aandacht voor ruzies en mannetjesmakerij nog wel eens vergeten, zo vinden politici zelf. Gelukkig is er nu de verkiezingscampagne, dan kunnen ze de kiezer zelf vertellen waar het allemaal echt over gaat.

De Tweede Kamer is de komende twee weken met reces, Kamerleden en bewindslieden trekken massaal het land in. En wat blijkt? Inhoud is een ruim begrip.

Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) was gisteren te gast bij het RTL4-programma Koken met Sterren. Eerder al zong zij een duet met de zangeres Maggie McNeal (bekend van het duo met Mouth). Ook nam de minister, zo toonde een foto op de voorpagina van De Telegraaf, een cd in ontvangst van de zingende kapper Theo van Mullekom: Annemarie, het slibt volledig dicht, ik zit hier in de file tussen Utrecht en Maastricht. Haar collega van Binnenlandse Zaken, Hans Dijkstal, reikte zaterdag in Ermelo de Hans Dijkstal Award uit. Die was bedoeld, zo maakte de VVD bekend, voor “een veelbelovende Ermelose politicus waar muziek in zit”. Gerrit Zalm (Financiën) is in Lisse opgetreden als veilingmeester.

Niet alleen bij de VVD krijgt een kennelijk gezonde levenslust een toenemend politiek gewicht. D66-Kamerlid Roger van Boxtel is volgende week bij de KRO te gast in de dierenquiz Waku Waku. Femke Halsema, de criminologe die de PvdA verruilde voor GroenLinks, verschijnt in april met haar moeder in Viva.

CDA-leider De Hoop Scheffer heeft vorige week voor honderden op tribunes samengepakte partijgenoten een rondje geschaatst in het Thialf-stadion in Heerenveen. Naar verluidt wordt het RTL-programma Koffietijd! inmiddels vaker door politici gezocht dan Den Haag Vandaag.

Natuurlijk zijn er ook politici die op meer traditionele manieren de kiezers benaderen. Zo houdt het CDA-Kamerlid Agnes van Ardenne woensdag een spreekbeurt in 's-Gravenzande, donderdag in Honselaarsdijk en zaterdag in Zierikzee. Morgen is weer een echte Netelenbos-dag: de PvdA-politica en staatssecretaris van Onderwijs bezoekt om 10.30 uur de Arbeidsvoorziening in Almelo, om 14.30 uur een partijvergadering in dezelfde stad, om 18.30 uur een basisschool in Enschede en vanaf 20.00 uur figureert zij op een verkiezingsbijeenkomst.