Samper treedt wellicht af

BOGOTA, 23 FEBR. President Ernesto Samper van Colombia heeft zaterdag gezegd af te treden als dat de verhouding met de VS verbetert. Samper deed de toezegging tijdens een toespraak in de havenstad Barranquila. Komende week moeten de VS bepalen of Colombia opnieuw op de 'zwarte lijst' terecht komt van landen die onvoldoende meewerken in de oorlog tegen de drugs.

De verhoudingen tussen Colombia en de VS zijn in de koelkast gezet nadat bekend werd dat Samper in 1994 zes miljoen dollar van het Cali-kartel had aangenomen voor zijn verkiezingscampagne. Hoewel het Colombiaanse Congres hem in 1996 van drugscorruptie vrijpleitte, is Sampers visum voor de VS ingetrokken en verkeert hij in een internationaal isolement. Kandidaten in de komende presidentsverkiezingen - Samper is geen kandidaat - beschouwen de toezegging als een stunt. “Hij blijft het land voor gek zetten met dit soort opmerkingen”, zei de voormalige openbare aanklager Alfonso Valdivieso. Sampers ambtstermijn verstrijkt op 7 augustus dit jaar. (AP, Reuters)