Rusland

126 deelnemers, 18 medailles

De 73-jarige baboesjka Olga niet te na gesproken, die doorwaakte nachten beleefde aan de ijshockey-competitie, hebben de Russen zich de Winterspelen in Nagano amper aangetrokken. De tijden dat atleten uit de Unie der Sovjet-Republieken koste wat kost de superioriteit van een systeem moest demonstreren zijn voorbij.

Niet voor Aleksandr Loekasjenko (43). Als president van Wit-Rusland streeft hij openlijk naar de terugkeer van de Sovjet-Unie. Na in eigen huis het parlement en de vrije pers te hebben afgeschaft, reist hij nu de wereld af ter eer en meerdere glorie van zichzelf. Om aan een visum voor Japan te komen benoemde hij zijn bodyguard tot coach van 's lands ijshockeyploeg en zichzelf tot aanvoerder van het Olympisch Comite.

In het Russische blad Trud (Arbeid) gaf hij knarsetandend commentaar op de uitschakeling van de Wit-Russische ijshockeyers, die niet verder kwamen dan de kwartfinale. Waarom moesten ze in het kleine Aqua Wing stadion spelen en niet in de grote Big Hat? Bij het staatshoofd uit Minsk sloegen de stoppen door toen de 10 km biatlon vanwege zware sneeuwval werd afgelast terwijl er een Wit-Rus op kop lag! “Een maffia-samenzwering”, oordeelde hij. De Wit-Russische legerofficier die wel naar het brons skiede, werd ter plekke door de “Vader van de natie” bevorderd.

Behalve Loekasjenko kwamen er opvallend veel officials uit ex-Sovjetlanden op kosten van de staat naar Nagano om propaganda voor zichzelf te maken. De Moskouse burgemeester Loesjkov, die president van Rusland wil worden, liet de glans van het goud van langlaufster Olga Danilova op hem afstralen door haar om de hals te vliegen. De Komsomolskaja Pravda signaleerde een hele trits Doema-leden. “Of ze werken of relaxen, ik weet het niet”, sprak de voorzitter van het Russische Olympisch Comite. Nee, een volksfestijn is het bepaald niet geworden; de Russen zullen zich Nagano vooral herinneren als een feestje van hun volksvertegenwoordigers.