Pil stuwt winst Akzo Nobel naar record

ARNHEM, 23 FEBR. De nettowinst van Akzo Nobel (farma, lakken, chemie en vezels) is vorig jaar dankzij herstel in de afzet van de anticonceptiepil en hogere winsten bij lakken en chemie met 23 procent gestegen tot 1,61 miljard gulden. Dit jaar verwacht Akzo Nobel 'een verdere stijging' van de resultaten. Bestuursvoorzitter C. van Lede sprak vanochtend van “een werkelijk prima jaar”.

De winstgroei is in overeenstemming met eerdere uitspraken van Akzo Nobel. In 1996 bedroeg de nettowinst 1,32 miljard gulden. De winst per aandeel steeg vorig jaar met 22 procent tot 22,67 gulden. Het aantal medewerkers bij Akzo Nobel daalde door verkopen van dochterbedrijven. Eind vorig jaar werkten 68.900 mensen bij Akzo Nobel, een daling met 1.800.

De omzetgroei bedroeg vorig jaar 7 procent en steeg naar 24,1 miljard gulden. Het volume van de afzet was 5 procent hoger, en betere wisselkoersen legden daar nog eens 6 procent bovenop. Afgestoten bedrijven drukten de omzet met 3 procent. Het bedrijfsresultaat ging met 21 procent omhoog tot 2,47 miljard gulden, ongeveer een kwart van de stijging is het gevolg van hogere omrekeningskoersen van vreemde valuta.

Akzo Nobel kondigde vanochtend tevens een splitsing van zijn aandelen aan, die de verhandelbaarheid van de effecten op de beurs moet vergemakkelijken. Voor elk bestaand aandeel krijgt de belegger vier nieuwe aandelen terug. De beurs reageerde met een koersstijging van 8,20 tot 400 gulden. Het dividend stijgt met een gulden tot 8,50 gulden.

Het chemieconcern schrapt verder de bestaande beperkingen op het stemrecht dat beleggers in de aandeelhoudersvergadering kunnen uitoefenen. Een aandeelhouder mocht tot nu toe maximaal 3.000 stemmen uitbrengen, ook al had hij meer aandelen in bezit.

De farmaproducten behielden hun positie als de meest winstgevende activiteit. Het bedrijfsresultaat in deze sector, die onder meer de anticonceptiepil levert, steeg met 17 procent tot 931 miljoen gulden. Na de neergang in 1996 herstelde de omzet van de pil zich in het afgelopen jaar. De omzet van de farma-activiteiten steeg met 17 procent tot 4,6 miljard gulden.

Het zorgenkindje van Akzo Nobel, de vezeldivisie zag het bedrijfsresultaat met 13 procent stijgen tot 93 miljoen gulden. Het concern heeft voor vezels, lakken en enkele andere activiteiten een reorganisatievoorziening getroffen voor een bedrag van 166 miljoen gulden.

Opsplitsing van het concern is volgens Van Lede niet aan de orde. “Er gaat niets boven natuurlijke, organische groei. Onze sterke balans geeft wel aanleiding tot extra versnelling van die groei door overnames. De farmamarkt is afgegraasd en de prijzen van overnames zijn daar hoog, maar dat geldt zeker niet voor chemie en lakken”.