PEARL JAM

Pearl Jam: Yield (Epic 489365)

Beter goed gejat dan slecht verzonnen, luidt een vaak misbruikt credo in de popmuziek. Niet alleen Puff Daddy en Janet Jackson citeren naar hartelust uit het popverleden; ook de rockgroep Pearl Jam maakt zich met de nieuwe single schuldig aan een milde vorm van plagiaat. Hun Given To Fly heeft exact dezelfde zangmelodie als Led Zeppelins Going To California. Elders op de nieuwe cd Yield komen al of niet bewuste stijlcitaten voor uit het werk van Bruce Springsteen, Motörhead en David Bowie.

Een verbreding van de muzikale horizon heeft Pearl Jam uit een artistiek dal doen opkrabbelen. De groep uit Seattle liet de sombere grunge-sound achter zich en klinkt traditioneler, maar ook toegankelijker dan voorheen. Yield is daarmee hun beste album sinds het debuut Ten uit 1991, zonder de krampachtige punkuitbarstingen van de tussenliggende platen maar met een mooie balans tussen harde rockmuziek en meer ingetogen nummers als het Springsteen-achtige Wishlist.

Wie zich afvraagt wat die letters YIELD doen op Hollandse verkeersborden: een opdringerig publiciteitsstuntje van de platenmaatschappij die kennelijk niet meer zo zeker is van Pearl Jams muzikale wervingskracht.