Oeuvreprijs 1998 voor Fons Rademakers

AMSTERDAM, 23 FEBR. Filmproducent en regisseur Fons Rademakers krijgt de Bert Haanstra Oeuvreprijs 1998. Het Nederlands Fonds voor de Film (NFF) heeft Rademakers de prijs van 100.000 gulden toegekend op grond van de belangrijke bijdrage van zijn totale werk voor de ontwikkeling van de Nederlandse filmkunst.

De jury, die bestond uit europarlementariër Hedy d'Ancona, filmhistoricus Karel Dibbets en distributeur Robert Wijsmuller, roemt Rademakers om de constante kwaliteit van zijn films en de veelzijdigheid van zijn hele werk. “Het vermogen van Rademakers om literaire werken voor een groot publiek op een aansprekende manier te verfilmen, maakt hem tot een van de belangrijkse naoorlogse filmers in Nederland”, concludeert de jury. De NFF stelde de Oeuvreprijs in 1996 in. De onderscheiding wordt eenmaal per twee jaar toegekend. De eerste keer werd de Nederlandse filmmaker Bert Haanstra onderscheiden, naar wie de NFF-Oeuvreprijs inmiddels is vernoemd. Rademakers (77) krijgt de prijs uitgereikt op 12 juni in het gebouw van De Trust in Amsterdam. (ANP)