MICHEL PETRUCCIANI

Michel Petrucciani: Both Worlds (Dreyfus FDM 36590-8). Distr. VIA.

De Franse pianist Michel Petrucciani compenseert zijn geringe lengte (nauwelijks één meter) veelal met eindeloze notenslingers. Op de in New York opgenomen sextet cd Both Worlds is er van 'showing off' echter nauwelijks sprake waardoor vooral de (eigen) thema's de aandacht trekken. Brazilian Like lijkt geknipt voor een vocalist, Guadeloupe en On Top of the Roof doen in hun ontspannen finesse denken aan het beste van John Lewis (MJQ).

De arrangementen van Bob Brookmeyer zijn degelijk, zijn solo's op ventieltrombone maken een wat ouderwetse indruk, temeer daar Anthony Jackson basgitaar speelt, wat in neo-bebop-kringen niet veel voorkomt. Drummer Steve Gadd begeleidt onberispelijk, trompettist Flavio Boltro en saxofonist Stefano Di Batissta soleren op redelijk tot goed niveau, de laatste met name in Petite Louise, een duet met Petrucciani. Wie het in de eerste plaats om Petrucciani zelf te doen is, de sprankelende pianist met het forse toucher, moet vooral luisteren naar Colors. En kennis nemen van de soloconcerten die Petrucciani in Nederland geeft, te beginnen op 28/2 in de Groningse Oosterpoort en vervolgens in Tilburg, Enschede, Gouda en Amsterdam.