Kroniek van een crisis

Overzicht

29 oktober 1997. Irak weert Amerikaanse wapeninspecteurs nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Bagdad voor eerdere obstructie heeft gestraft met een reisverbod voor Iraakse functionarissen naar het buitenland.

31 oktober. Irak zegt bereid te zijn Amerikaanse militaire actie te riskeren met zijn beslissing de wapeninspecteurs het land uit te zetten.

3 november. Irak waarschuwt dat het U2 spionagevliegtuigen zal neerhalen die over zijn grondgebied vliegen in dienst van de VN-wapeninspecteurs.

20 november. De VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China worden het eens over een Russisch compromisvoorstel dat de inspecteurs toestaat terug te keren naar Bagdad. Bij hun terugkomst wordt de UNSCOM-inspecteurs echter de toegang ontzegd tot 'presidentiële plaatsen'.

13 januari 1998. Irak verhindert een inspectie door een overwegend Amerikaans team. Het beschuldigt teamleider Scott Ritter van spionage voor de VS.

23 januari. Richard Butler, voorzitter van UNSCOM, spreekt de Veiligheidsraad toe en brengt een somber verslag uit. Irak zal geen nieuwe informatie verschaffen over zijn wapenprogramma.

28 januari. President Clinton zegt in zijn jaarlijkse State of the Union dat de VS bereid zijn tot een militaire aanval op Irak.

29 januari. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, vertrekt voor een rondreis door Europa en het Midden-Oosten om steun te zoeken tegen Irak.

31 januari. Minister van Defensie Cohen zegt dat een eventuele Amerikaanse aanval 'aanzienlijk' zal zijn maar niet bedoeld is om het bewind van Saddam Hussein omver te werpen.

1 februari. Koeweit laat Albright weten dat het de VS zal steunen, mocht een militaire actie nodig blijken. Bahrein volgt.

3 februari. De Britse premier Blair zegt volledige steun toe voor een Amerikaanse militaire actie. China is tegen gebruik van geweld.

4 februari. De Russische president Jeltsin zegt dat Clintons handelwijze in de Iraakse crisis tot een 'wereldoorlog' kan leiden.

5 februari. Frankrijk laat weten niet deel te zullen nemen aan een militaire actie tegen Irak.

15 februari. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zendt een team naar Irak om presidentiële plaatsen in kaart te brengen. Frankrijk en Duitsland steunen een Russisch pleidooi voor een missie van Annan naar Bagdad.

17 februari. Irak belooft zich in te zetten voor het welslagen van een missie-Annan. De Veiligheidsraad steunt de missie unaniem, maar de VS behouden zich het recht voor de resultaten te licht te bevinden.