Kritiek Hiddink na oefenduel van Oranje

MIAMI, 23 FEBR. Het Nederlands elftal heeft zaterdag met 2-0 gewonnen van de Verenigde Staten. De ontmoeting in Miami gold voor beide landen als voorbereiding op het WK voetbal dat komende zomer in Frankrijk wordt gespeeld. Ronald de Boer en Clarence Seedorf waren de doelpuntenmakers in Florida. Oranje speelt morgen een tweede oefenduel in Miami tegen Mexico.

Bondscoach Guus Hiddink was zaterdag niet tevreden over het vertoonde spel. “We hebben te weinig geconcentreerd gespeeld. Dat uitte zich soms in slordige passes. In de eerste helft hadden we daardoor geluk dat we geen treffer tegen kregen. In een echte competitie wordt balverlies wél meteen afgestraft.”

Hiddink was beter te spreken over het positiespel van Oranje. “Maar het ging te weinig richting het doel. Na rust hadden we eigenlijk twee doelpunten meer moeten maken. De keuze van Seedorf achter de spitsen vond ik niets bijzonders. Daar heeft hij tegen de Belgen in Brussel ook gespeeld.”

De Amerikaanse bondscoach Steve Sampson noemde het Nederlands elftal een van de beste ploegen ter wereld. “Dit team is atletisch, technisch en laat de bal heel goed rond gaan. Iedere speler vertoont veel zelfvertrouwen aan de bal. Zelfs de keeper als hij moet meevoetballen. Ik heb Edwin van der Sar een paar uitstekende reddingen zien verrichten. Toch hebben we kansen gehad in deze wedstrijd en dat is voor mij een pluspunt.”

De Amerikaanse aanvaller Earnest Stewart, in clubverband spelend voor het Bredase NAC, was eveneens onder de indruk van de winnende tegenstander. “In de tweede helft leek het steeds of Oranje een speler meer had. Ik heb voor de wedstrijd tegen de Amerikanen gezegd dat het Nederlands elftal qua talent tot de wereldtop behoort. Toen we na afloop in de kleedkamer zaten waren ze het allemaal met me eens.”