Kasparov richt eigen bond op

Voor de tweede keer heeft Gary Kasparov een organisatie opgericht om zijn wereldtitel schaken te kunnen legitimeren. Nadat de Russische grootmeester in 1993 de Professional Chess Association (PCA) oprichtte om zijn tweekamp met Nigel Short te financieren, verbindt hij nu zijn naam aan de World Chess Council.

De schatrijke Spaanse zakenman Luis Rentero, tevens organisator van het toernooi in Linares dat gisteren is begonnen, wordt voorzitter. In dit najaar wil Kasparov 'zijn' wereldtitel op het spel zetten tegen de Indiër Anand of zijn landgenoot Kramnik. “Ik kan dit initiatief niet erg serieus nemen”, zegt de Nederlandse grootmeester Jan Timman.

Jij bent nog geen lid geworden van de World Chess Council?

Timman: “Ik ben nog niet benaderd. Kasparov wil zijn wereldtitel een officiële status geven en Rentero is bovendien een betere compagnon dan Short. Met hem heeft Kasparov meteen een sponsor binnengehaald voor zijn volgende tweekamp.”

Kasparov wil zijn titel verdedigen tegen Anand of Kramnik. Wordt hij na het WK van de Fide nog wel beschouwd als wereldkampioen?

“Kasparov zoekt al sinds zijn breuk met de Fide in 1993 zijn eigen tegenstanders uit. Nu probeert hij krampachtig een WK te organiseren zonder Karpov en dat lijkt me niet verstandig. De Fide draagt ook schuld door een opzet voor het WK te ontwikkelen dat door weinig grootmeesters wordt gesteund. Maar iedereen heeft zijn prijzengeld ontvangen en dat stemt tot tevredenheid. Kasparov kan ook geen geloofwaardig systeem verzinnen om Anand of Kramnik aan te wijzen als zijn uitdager.”

De schaakwereld blijft dus voorlopig opgezadeld met twee wereldkampioenen?

“Dat ziet er wel naar uit, want Kasparov kan Karpov niet negeren door hem op de ranglijst van de PCA op de 8ste plaats te zetten. Op de Fide-lijst staat hij veel hoger. De oprichting van de World Chess Council laat de meeste grootmeesters koud. Met dit initiatief heeft Kasparov zijn populariteit in elk geval niet vergroot.”