Kalifornia

Kalifornia (Dominic Sena, 1993, VS). RTL5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Een beetje seriemoordenaar kan rekenen op zijn eigen speelfilm. Bij gebrek aan voldoende echte exemplaren, worden in Hollywood met de regelmaat van de klok nieuwe gecreëerd. In het geval van Kalifornia (1993), tot nu toe de enige film van videoclipregisseur en David Lynch-producent Dominic Sena, geen superintelligent monster of een charmante Ted Bundy look alike, maar een van alle humanistische normen en waarden ontdane aso.

Een yuppie-echtpaar met een in wezen optimistische kijk op de mensheid, besluit naar Californië te verhuizen. Brian (David Duchovny, na deze rol doorgebroken als ster van de X-files) is schrijver met een writersblock, Carrie (Michelle Forbes) is fotografe wier Mapplethorpe-imitaties niet bijzonder goed verkopen. Ze vatten het plan op om op weg naar het westen samen een boek te maken over plaatsen waar beroemde seriemoorden zijn gepleegd.

Om de kosten van hun reis door het Amerikaanse heartland te drukken, zoeken ze middels een briefje op een prikbord passagiers in hun Lincoln 1961: ze krijgen met Early (de veelbegeerde Brad Pitt) en Adele (Juliette Lewis, alweer toe aan een come-back) white trash van het ergste soort. De onberekenbare en berekenende Early gebruikt even gemakkelijk geweld tegen zijn giechelende kindvrouwtje, als tegen willekeurige bargasten die hem niet bevallen. Brian en Carrie zullen kortom van zeer nabij geconfronteerd worden met zinloos geweld, ook al wil het maar niet tot hen doordringen.

Wie het gegeven accepteert dat stadse creatievelingen zomaar onbekend uitschot op een reisje meenemen, vindt het uitzinnige acteren van Pitt en Lewis waarschijnlijk ook overtuigend. Het helpt bij het genieten van de muziek van Carter Burwell (huiscomponist van de gebroeders Coen), de spannende montage van Martin Hunter (Full Metal Jacket),de fraaie vormgeving van Michael White (The Rock) en de nadrukkelijk naar Terence Malicks Badlands verwijzende fotografie van Bojan Bazelli.

Maar voor wie het een bezwaar is dat de naïeve fascinatie van Brian maar geen grenzen lijkt te kennen, staat al dat talent in dienst van gratuite aanstellerij. Dat verklaart in ieder geval ook waarom California met een K wordt gespeld.