Jordaans leger verzegelt roerige stad

AMMAN, 23 FEBR. Het Jordaanse leger heeft de stad Ma'an, het afgelopen weekeinde toneel van ernstige onlusten voortvloeiend uit demonstraties voor Irak, van de buitenwereld afgesloten.

In Ma'an, waar in 1989 ernstige voedselrellen uitbraken, geldt tot nader order een uitgaansverbod. Volgens de autoriteiten zijn tientallen mensen aangehouden en aanzienlijke hoeveelheden wapens - Ma'an is een centrum van wapensmokkel - in beslag genomen. Onder de arrestanten is de moslim-fundamentalistische activist Leith Shubeilat, een verklaard tegenstander van koning Hussein, die vrijdag in de moskee van Ma'an het regeringsstandpunt inzake Irak fel attaqueerde.

Het leger trok zaterdag Ma'an binnen, een 40.000 inwoners tellende stad in woestijngebied 250 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Amman. Pantservoertuigen werden gestationeerd op kruispunten van wegen die naar Ma'an leiden, en ook de telefoonverbindingen met de rest van het land werden afgesneden.

Volgens inwoners kwamen de onlusten van vrijdag en zaterdag voort uit woede over de dood van een jonge man die om het leven kwam bij botsingen tussen de politie en pro-Iraakse betogers na het vrijdaggebed in de belangrijkste moskee van Ma'an. De autoriteiten wijten zijn dood aan radicalen die emoties over Irak willen gebruiken om het land te destabiliseren.

Koning Hussein waarschuwde zaterdag dat de regering geen genade zou kennen voor onruststokers. “Wij in Jordanië zijn, God zij dank, een democratie. Wat willen de mensen nog meer? Willen de mensen dat we met hen omgaan zoals onze buren, die stexen hebben verwoest op het hoofd van de inwoners of chemische of niet-chemische wapens hebben gebruikt”, vroeg hij in een duidelijke verwijzing naar achtereenvolgens Syrië en Irak. (Reuters, AP)