Jongmans helpt Mutola bij wereldrecord op 800 meter

ROTTERDAM, 23 FEBR. Maria Mutola heeft in het Franse Liévin het tien jaar oude wereldrecord indoor op de 800 meter verbeterd. De atlete uit Mozambique liep een tijd van 1.56,36. De Duitse Christine Wachtel kwam in 1988 in Wenen tot 1.56,40. De Nederlandse Stella Jongmans was de eerste twee ronden gangmaakster voor Mutola. Ellen van Langen, die net van de griep is hersteld, werd zesde in 2.01,85.

Mutola had niet verwacht dat ze het record zou breken. “Maar toen ik het publiek hoorde juichen, wist ik dat ik had gehaald”, zei Mutola die na de finish op haar rug op de baan bleef liggen. De voormalige middenveldster van de nationale vrouwenploeg van Mozambique zei dat ze haar laatste indoorwedstrijd van dit seizoen in haar eigen land zou lopen. Door haar successen in de atletiek is er in de hoofdstad Maputo een baan gebouwd.

Voor Van Langen was het haar eerste wedstrijd na twee weken. “Ik heb vier dagen koorts gehad en kon de eerste twee dagen daarna alleen wat dribbelen. Ik had gehoopt na de wedstrijd in Gent mijn vorm verder te kunnen aanscherpen, maar ik sta nog op hetzelfde niveau. Ik ben hersteld en kan vrijdag starten bij de Europese kampioenschappen, maar de vorm is niet goed genoeg om het op te nemen tegen de snelste Europese meiden”, aldus Van Langen.

Een goede prestatie leverde de Marokkaan El Guerrousj, die op de 1500 meter met 3.32,01 nog geen seconde boven zijn eigen wereldrecord bleef. Het was zijn enige optreden in dit indoorseizoen.

Robin Korving verbeterde bij wedstrijden in Athene weer zijn nationale record op de 60 meter. De 23-jarige atleet liep 7,70. Eerst dacht hij 7,65 te hebben gelopen, maar de tijd werd later door de jury gecorrigeerd. Een dag later, gisteren, liep Korving alweer een wedstrijd in Den Haag. Die was speciaal ingelast om zijn trainingsgenoot Sven Ootjers nog een kans te geven om de richttijd voor de EK van Valencia te lopen.

Ootjers werd vorige week in de finale van de NK buiten zijn schuld uitgeschakeld. Zijn startblok verschoof, de jury wees het protest van de atleet toe, maar liet de race niet meer over lopen. Bij zijn herkansing, een week later, liep Ootjers een tijd van 7,84, negenhonderdste van een seconde boven de limiet. Korving kwam tot 7,78.

Bart Bennema werd in Den Haag Nederlands kampioen zevenkamp. Hij heeft een goede kans om op de EK indoor te starten. Hetzelfde geldt voor de nummer twee Marcel Dost. Beide Nederlanders staan reserve voor de zevenkamp in Valencia, maar door te verwachten afzeggingen kunnen ze alsnog op de deelnemerslijst te komen. “Eigenlijk is het gekkenwerk om twee zevenkampen achter elkaar te doen, maar ik had weinig keuze”, zei de 20-jarige Bennema.

Bennema en Dost hadden afgelopen weekeinde lange tijd het Nederlandse record in zicht van Robert de Wit, die in 1992 bij de EK in Genua tot 6023 punten kwam. Bennema had na vijf onderdelen zelfs ruim honderd punten voorsprong op het tussentotaal van De Wit. Met de polsstok ging het echter mis. Bennema mocht zijn handen dichtknijpen dat hij geen nul achter zijn naam kreeg. In de derde en laatste poging op zijn aanvangshoogte van 4,60 meter scheerde de atleet langs de lat.

Daarna ging het alleen nog om de nationale titel. Bennema mocht op de afsluitende 1000 meter niet meer dan 5,87 seconden verliezen op de ervaren Dost. Laatstgenoemde ging er meteen bij de start vandoor, maar Bennema hield uiteindelijk de marge tot 3,13 seconden beperkt. Bennema eindigde op 5924 punten, Dost op 5891.

Ook op de meerkamp bij de vrouwen heeft Nederland met Saskia Meijer en Ottelien Oltshoorn, de nieuwe nationale kampioene, nog kans op deelname bij de EK. Met vier deelnemers erbij zou de afvaardiging voor Valencia uit liefst twintig personen bestaan.