Japanse yen zakt na weigering economie te stimuleren

ROTTERDAM, 23 FEBR. Het uitblijven van concrete toezeggingen van de Japanse minister Matsunaga om de zwakke economie in zijn land te stimuleren heeft vanochtend geleid tot een daling van de koers van de yen ten opzichte van de dollar.

De partners in de Groep van zeven industrielanden (G7) hadden afgelopen weekeinde tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën Japan onder zware druk gezet om deze maatregelen wel te nemen teneinde de crisis in Azië te helpen bezweren. Vooral de Verenigde Staten drongen hierop aan. De Japanse export vindt, ook mede dankzij de goedkope yen, eerder zijn weg naar de Amerikaanse markt dan naar de Aziatische landen die de producten vanwege de crisis hard nodig hebben.

Door het achterwege blijven van concrete maatregelen zakte de koers van de Japanse munt naar 128,80 yen voor een dollar na een slot van 128 yen afgelopen vrijdag in New York. Later op de ochtend steeg de koers naar 128,68 yen.

Ook de Indonesische roepia werd duurder ten opzichte van de dollar. De koers zakte naar 9500 roepia voor een dollar, vergeleken met een koers tussen 8900 en 9300 op vrijdag. De G-7-landen verzetten zich zaterdag stevig tegen het Indonesische plan voor de koppeling van de roepia aan de dollar, zolang Jakarta niet eerst werk maakt van de hervorming van zijn economie.

De Indonesische minister van Financiën Muhammad zei vandaag dat het moment van de koppeling volledig van president Soeharto afhangt. Beleggers vertrouwen er niet op dat Soeharto het plan doorzet.

Op de effectenbeurs van Tokio hadden handelaren weinig hoop dat de Japanse regering alsnog gehoor geeft aan de G7-kritiek. De Nikkei-index sloot 146,75 punten (0,88 procent) lager op 16.609,49.

Behalve de halsstarrigheid van de Japanse regering leidde ook het VN-akkoord met Irak tot beroering. Zo daalde de prijs van een vat toonaangevende Noordzee-olie 'Brent' op de termijnmarkt naar 14 dollar. In bijna vier jaar is de prijs niet zo laag geweest.

De dollar moest tenopzichte van de gulden prijsgeven. In Amsterdam kwam de koers uit op 2,0474 gulden voor een dollar. Vrijdag sloot de handel met een koers van 2,0515 gulden.