JAMES IHA

James Iha. Let It Come Down (Virgin 45411)

James Iha, de gitarist van The Smashing Pumpkins, had tot voor kort een geheime liefde. Waar het publiek hem tijdens concerten kende als degene die naast Billy Corgan hemelbestormend gitaargejank stond voort te brengen, blijkt Iha nu vooral te houden van met akoestisch gitaar begeleide, traditionele liefdesliedjes. Zo klinkt tenminste zijn onlangs verschenen solo-cd Let It Come Down. Geconcipiëerd tussen een wereldtournee en opnames voor de nieuwe Pumpkins-cd, moet dit de oase zijn die Iha voor zichzelf creëerde te midden van het woelige leven als gitarist van een van de populairste rockbands van het moment.

Al leidt zijn hang naar romantiek soms tot clichés in de teksten('Love could cure all harm, Love is a fallen star' in Jealousy), zijn muzikale uitwerking van het onderwerp is teer en gevoelig, met een toegestane hoeveelheid sentimentaliteit. Het getokkel op zijn gitaar, waar veel nummers mee beginnen, klinkt voorzichtig - alsof Iha nog zoekt naar de juiste toon.

Maar niets is minder waar: al snel vallen trefzekere violen, achtergrondvocalen en een enkele trompet hem bij om samen te versmelten tot een lieflijk glooiend geheel. De stem die James Iha hierbij opzet is jongensachtig neutraal, ongeveer zoals die van Lemonhead Evan Dando, en hij zingt ermee op beschouwelijke toon. Anders dan bij Dando ontbreekt bij Iha ieder spoor van ironie; hij neemt de liefde dodelijk serieus.