Italië

119 deelnemers, 10 medailles

Italië wil Nagano herinneren als de stad waar de Winterspelen nooit gehouden hadden mogen worden. De rest kan snel worden vergeten.

De problemen met het skiën, de tak van sport waarop Italië zijn kaarten had gezet, hebben tot grote irritatie geleid. Het was van te voren voorspeld, is het commentaar van de Italiaanse sportpers: in Nagano zal het weer problemen gaan geven. Eerst geen sneeuw, dan te veel, dan regen.

De magere oogst aan medailles vergroot de onvrede. In Lillehammer haalden de Italiaanse atleten twee keer zoveel medailles. Toen was er zeven keer goud, nu twee: de gouden plak in de reuzenslalom voor Deborah Compagnoni, die nog populairder is geworden dan ze al was door ondergoedreclame, is een van de weinige momenten die de Italianen zich willen herinneren.

Er is veel lof voor de Japanse organisatie en voor het goede vervoer. Maar toch was Nagano in Italiaanse ogen de verkeerde plaats. Als stad is het niet veel, de bergen hebben geen enkele bekoring, en wat moeten de Japanners straks met al die ijsstadions?

Deze Spelen luiden ook het afscheid in van de 31-jarige skiër Alberto Tomba, die op eerdere spelen drie keer goud heeft gewonnen. Donderdag ging hij na achttien seconden onderuit in de reuzenslalom. Bij de slalom zaterdag bleef hij met pijn op bed. “De Alberto Show, die zoveel mensen heeft laten lachen, loopt op zijn einde,” liet Tomba weten. “Maar ik ben degene die bepaalt wanneer, waar en hoe.”