Indonesië verbiedt alle betogingen, vijf doden geteld

JAKARTA, 23 FEBR. Indonesische ordetroepen hebben vanochtend in Jakarta drie vrouwen gearresteerd die deel uitmaakten van een groep van vijftig demonstranten. Voorafgaand aan de indirecte presidentsverkiezing op 10 maart is in Indonesië sinds gisteren een volledig verbod op straatprotesten van kracht.

De demonstratie vanochtend tegen prijsstijgingen van levensmiddelen en medicijnen was georganiseerd door een groep vrouwen die zich 'Stem van Bezorgde Moeders' noemt. In pamfletten die bij de actie werden uitgedeeld, stellen de vrouwen dat de huidige economische en politieke crisis een rechtstreeks gevolg is van het feit dat de regering “geen aandacht schenkt aan de belangen van de gewone mensen en hun stemmen onderdrukt”. “Corrupte en oneerlijke economische praktijken en een ondemocratisch systeem verergeren de situatie. Een van de gevolgen is dat geweld en misdaad toenemen - een spontane expressie van een volk dat nooit is toegestaan om vrij te denken, laat staan zijn mening democratisch uit te drukken. Daarom zijn economische en politieke hervormingen noodzakelijk”, aldus de vrouwen. Een woordvoerster van de groep zei vanmiddag dat de gearresteerde vrouwen nog steeds vastzaten.

Volgens drie mensenrechtenorganisaties in Jakarta hebben veiligheidstroepen de afgelopen maand op verschillende plaatsen meer dan 900 mensen gearresteerd. Dertien van hen worden nog vermist. De afgelopen twee weken zijn bij voedselrellen in meer dan twintig steden in het hele land zeker vijf mensen doodgeschoten, terwijl tientallen door kogels gewond raakten. Onder de vermisten bevinden zich zes Oost-Timorezen die verdwenen in Surabaya en vijf studenten die op 17 februari voor het laatst gezien zijn in Garut, West-Java.

De overige twee personen waarvan mensenrechtenorganisaties vermoeden dat ze zijn ontvoerd door veiligheidstroepen zijn de activisten Pius Lustrilanang en Desmon J. Mahesa. Lustrilanang is secretaris-generaal van Siaga, een los verband van mensen die oud-PDI-voorzitter Megawati Soekarnoputri en moslimleider Amien Rais steunen bij hun presidentskandidatuur. Mahesa, die sinds 3 februari wordt vermist, is directeur van de Nusantara Rechtshulp Stichting. Zijn medewerkers hebben gezegd dat hij een dag eerder bezoek had van agenten van de militaire inlichtingendienst.