INCA-TEMPEH UIT HET LABORATORIUM

Hebben berichten over de gekkekoeienziekte, het vernietigen van Hongkong-kippen, de varkenspest, genetisch gemanipuleerde soja en andere voedingsmiddelen invloed op de verkoop van T-bone steaks, spareribs, varkenslapjes, drumsticks en tahoe?

De Europese Unie heeft voor alle zekerheid ruim een miljoen gulden ter beschikking gesteld om een geheel nieuw, vleesvervangend product te ontwikkelen, waarvoor nog wel even een naam bedacht moet worden. En het is de bedoeling dat dit nieuwe voedsel aan het eind van dit jaar in de winkel ligt. Echt nieuw is het gewas waar het van wordt gemaakt niet. Duizenden jaren geleden werd het al door de Inca's gegeten en in vele landen in Afrika behoort het tot de dagelijkse kost.

De te ontwikkelen 'Inca-tempeh', zoals ik het maar even voor het gemak noem, wordt 'op z'n Indonesisch' gemaakt, echter niet met sojabonen maar met quinoa, een tropische gierstsoort van het geslacht ganzenvoet, waarvan de andere gierstfamilieleden sorghum, milet of kaffergraan worden genoemd. Gierst is de verzamelnaam voor dit gewas, dat op gras met graankorrels lijkt. De zaden van de kaffervariatie zijn klein en roze van kleur, de milet-korrels zijn wat groter.

Het zaad wordt in natuurvoedingswinkels en in de dierenwinkel, maar dan als zang/vogelzaad verkocht. Aldus 'The Von Welanetz Guide to ethnic ingredients'. De quinoa is een gemakkelijke plant die het in het Andesgebergte zelfs boven de 3.000 meter hoogte en in andere moeilijke gebieden met arme grond en een slecht klimaat nog goed doet. Het lijkt de Europese Unie een ideale plant voor de bergachtige gebieden van Italië en Griekenland. Nog dit jaar wordt in Griekenland voor het eerst het eiwit- en vezelrijke en vetarme quinoa geoogst. In Engeland zijn de Universiteit van Westminster en het Leatherhead Food Research Laboratory alvast bezig met het ontwerpen van een lekker quinoa-hapje. Hoewel allerlei encyclopedieën spreken over de nootachtige smaak van quinoa laten de Engelse onderzoekers zich lovend uit over de sterke paddestoelachtige smaak.

Vandaag een recept voor een voorgerecht met quinoa, oesterzwammen en geitenkaas. Kook de quinoa in ruim water in ongeveer 10 minuten gaar. Bak intussen de oesterzwammen in boter knapperig en lichtbruin. Roer naar smaak wat zout en pittige harissapoeder of harissapuree (verkrijgbaar in winkels waar Noord-Amerikaanse producten worden verkocht) door de paddestoelen. Schep in het midden van elk bord een hoopje uitgelekte quinoa. Leg hier een plakje geitenkaas bovenop. Laat de kaas even onder de gril smelten. Schep de paddestoelen om de quinoa heen. Garneer met gehalveerde kerstomaatjes.

250 gram quinoa

250 gram oesterzwammen

harissapoeder of -puree

4 dunne plakken geitenkaas

1 doosje kerstomaatjes

boter

zout